Somogy megyében nem állt meg az ingatlanárak drágulása

2018. 02. 10., szombat, 07:25

Úgy tűnik, a vevők vásárlási kedvét nem veti vissza sem a hideg, sem a magas árak, ugyanis az ingatlanpiac meglehetősen dinamikusan indult idén. Januárban közel 11 ezerre rúgott a tranzakciószám, ami 4,5 %-kal meghaladja a tavalyi év azonos időszakának adatait.

Megállíthatatlan a piac

Az ötödik éve tartó szárnyalást érdeklődve figyelik a szakértők és különböző vélemények alakultak ki azzal kapcsolatban, mikor lesz vége a pozitív tendenciának – és mi következhet akkor. Amikor a többség azt gondolta, hogy a forgalom és az árak emelkedése után már nem várható újdonság, akkor bevezetésre került a kedvezményes, 5%-os áfakulcs és módosították CSOK-ot.

Ennek köszönhetően 2016-ban brutálisan sok építési engedélyt adtak ki, a projektek tavaly kezdtek beérni, ezért az újlakások jelentették a szegmens motorját. Tulajdonképpen ez hozta el azt a bővülést, amire a hazai ingatlanpiacnak szüksége volt, vagyis a kínálat elkezdett igazodni az igényekhez.

A lemaradt városok is elkezdtek felzárkózni

Az áremelkedés országos szinten már nem mutat kiugró értéket, egyes térségek között azonban igen nagy eltérések mutatkoznak. Sőt, a területi differenciálok egy-egy városon belül is megfigyelhetőek. Kiváló példa erre a főváros, ahol a tavalyi év végén az átlagárak az V. kerültben meghaladták a 900 ezer Ft/m2-t, ezzel szemben a XXI. kerületben már négyzetméterenként 300 ezer forintért találhattak ingatlant az érdeklődők.

Egészen 2017 végéig lemaradásban volt az ország két vidéki nagyvárosa: Zalaegerszeg és Miskolc. Hiába a felzárkózás, a decemberre elért 205 ezer Ft/m2, illetve 229 ezer Ft/m2 átlagos árszint még mindig több mint 100 ezer forinttal elmarad a soproni, győri vagy veszprémi átlagáraktól. A megyeszékhelyek közül egyébként csak Salgótarjánban estek vissza az árak, ezzel továbbra is a lista végén helyezkedik el.

Egekbe szöktek a somogyi árak?

Az említett különbségek Somogy megyében is érvényesülnek. Az egyes városok között éles eltérések figyelhetőek meg az árváltozás tekintetében. Míg Marcalin, Kaposváron mindössze 2-3%-kal, addig Fonyódon, Siófokon 11-15%-kal, Zamárdin és Balatonbogláron pedig 31-34%-kal bővültek az átlagos négyzetméterenkénti árak 2017-ben – ami országos viszonylatban is kiugró.

Az áremelkedések és az ingatlanárak által kialakított sorrend eltér egymástól. Somogy megyei viszonylatból kiemelkedik Zamárdi és Siófok, de a Balatonbogláron és Fonyódon gazdájukat kereső ingatlanok is 40-215%-kal meghaladják a Marcalin, valamint a Kaposváron eladó családi házak és lakások árszínvonalát. Ez a tendencia elsősorban a Balaton közelségének tudható be – ami a befektetők szemében szimpatikussá teszi az itt elhelyezkedő ingatlanokat.

Ezeket olvasta már?