Lóháton, az Egyetemen

2018. 02. 11., vasárnap, 12:09

A Pannon Lovasakadémia és az egyetemi lovas képzés városunk egyik legnagyobb büszkesége, mégis elég keveset tudunk magáról a képzésekről és az odajáró diákokról. Ebből adódóan kíváncsiak voltunk milyen képzések zajlanak az akadémia falai között.

Az Egyetemen induló szakokról és a képzési lehetőségekről kérdeztük Dr. Bokor Árpádot a Kaposvári Egyetem Agrár és Környezettudományi kar egyetemi docensét, a Hippológia Intézeti Tanszék tanszékvezetőjét.

- Mitől különleges a lovas oktatás a Kaposvári Egyetemen?

- A Kaposvári Egyetemen folyó lovas oktatásnak egy olyan infrastrukturális keretet nyújt a Pannon Lovasakadémia, ami lehetővé teszi, hogy országos szinten egyedi képzéseket nyújtsunk a jelentkezőknek.

- Milyen képzésekre jelentkezhetnek a diákok?

- Lehetőségek széles palettája áll rendelkezésre az érdeklődőknek, mint például Ménesgazda Felsőoktatási szakképzés. Ez egy érettségire épülő két éves képzés. A legnépszerűbb képzésünk a Lótenyésztő, lovassport szervező agrármérnöki alapszak, ami két specializációval indul, az egyik a lovas edző, a másik pedig a lovassport menedzser specializáció. Aki mesterképzésre szeretne jelentkezni, annak tökéletes választás az Állattenyésztő Mérnöki mesterképzés, illetve szakirányú továbbképzéseink között a lótenyésztő szakot is hirdetünk minden évben. Aki pedig a kutatás iránt érdeklődik, az az Állattenyésztési Tudományok Doktori Iskola kínálatában tud olyan témát választani, ami a lovakhoz, a lótenyésztéshez köthető.

- Akik elvégzik a Lótenyésztő, lovassport szervező agrármérnöki alapszakot, azok hol tudnak elhelyezkedni?

- Akik végeznek, azok agrárképzési területen szereznek diplomát, tehát az agrárszférán belül el tudnak helyezkedni, de ez egy kimondottan lovas képzés. A lovas edző specializáción végzőknek le kell tenniük a lovas szövetség regisztrációs vizsgáját, ami egy tehetséges lovas esetében a nemzetközi kettesszintű edzői bizonyítvánnyal jár, ami feljogosítja őket saját tanítványaik versenyeztetésére. A lovassport menedzser specializáción pedig olyan szakembereket képzünk, akik lótenyésztési feladatokat tudnak ellátni, illetve versenyek szervezésében vehetnek részt, és ha továbbképzik magukat, akkor a Nemzetközi Lovas Szövetség hivatalos steward-jaivá is válhatnak.

- Átlagosan mennyien jelentkeznek erre a képzésre?

- Ötszörös-hatszoros túljelentkezés van minden évben erre a szakra. Ez az agrárszakok közül az egyik legmagasabb pontszámot igénylő képzés 320 pont felett, és nagyjából harmincöt főt tudunk felvenni minden évben, ez a kapacitásunk. A helyeket minden évben fel tudtuk tölteni, és elsősorban államilag finanszírozott tanulókkal.

Megkérdeztünk egy, a képzésen résztvevő diákot is, Tamás Anitát, aki éppen befejezte edzését lovával, Juliánusszal.

- Miért pont ezt a képzést választottad?

- Én erdélyi vagyok, így elég furcsa volt szüleimnek és a barátaimnak, hogy ilyen távoli egyetemet választottam, de már kiskorom óta imádom a lovakat, és nagyon szeretnék velük foglalkozni. Ez egy egészen új szak, csak négy éve létezik, de kifejezetten tetszik, hogy ilyen összetett. Ugyanúgy tanulunk agrármérnöki tananyagot, mint lovas edzőit.

- Hány lovas órátok van egy héten?

- Mindennap van hétfőtől péntekig, de hétvégén is ki kell vinnünk a lovakat mozogni, és van, hogy több lovat is lelovagolunk egy nap, így elég intenzív tud lenni.

- Milyen a viszonyotok, a kapcsolatotok a lovakkal, a lovaitokkal?

- Nyílván több lovat lovagolunk, alapból is ez a cél, mert annál jobb egy lovas, minél több lovat tud megülni. Ettől függetlenül mindenkinek van egy állandó lova, amivel eleinte nehéz jó kapcsolatot létesíteni. Ez egy sok időt és munkát igénylő folyamat, viszont vannak olyan lovak, akikkel egyből megtaláljuk a közös hullámhosszt, mint például én Juliánusszal, aki nagyon barátságos és együttműködő, nagyon szeretem. Mint társak, úgy kezeljük egymást, ebben a sportban ez a legfontosabb, hogy a ló az nem egy eszköz, hanem egy egyenrangú társ.

- Mik a terveid a jövőre nézve?

- Miután sikeresen lediplomáztam mindenképpen szeretnék visszamenni Erdélybe, és az itt tanultakat otthon továbbadni, és a lovas kultúrát legalább olyan szintre felemelni, mint amilyen itt van.

Ezeket olvasta már?