Dinamikus tájképek, érzelmes mozdulatok

2018. 02. 12., hétfő, 15:39

Az Együd Árpád Művelődési Ház második emelete ad otthont Gécseg András festőművész Mozdulatok című kiállításának. Inspirációiról, festészethez vezető útjáról és kiállításának tematikájáról kérdeztük a keszthelyi művészt.

- Nagypapám reklámfestéssel foglalkozott, és amikor kisgyerek voltam, akkor mindig ott voltam nála és együtt rajzolgattunk, festegettünk. Gyakorlatilag innentől jött-kezdődött ez a szerelem a festészettel. Volt olyan, hogy suli után egyből a papához mentem, hogy együtt festhessünk, édesanyám meg keresett, hogy hova tűnhettem, úgyhogy kiskorom óta bennem van ez az egész – mesélte András.

Ennek ellenére csupán húsz éves korától kezdett el igazán a festéssel foglalkozni, amikor nagyapjának a nyomdokaiba lépve reklámfestő lett, majd pár évvel később hozzá kezdett az olajfestékkel való alkotáshoz.

- Építész technikusként végeztem Egerben, viszont annak idején nem nagyon lehetett elhelyezkedni ebben a szférában, így a festés irányába kezdtem el mozogni – folytatta András. Mindent magamtól tanultam meg, nem jártam tanárhoz vagy mesterhez, de vannak olyan művészek, akik inspirálnak, mint például Munkácsy Mihály és Pál László, akik munkáját az internet segítségével bárhol és bármikor fel tudom keresni. Folyamatosan tanulok és fejlődök és az olajfestés mellett már a pasztellkrétát is elsajátítottam, ami egy nagy szerelmemmé vált, és a kiállításon is nagyrészt pasztell képek láthatók. Ami érdekes még, hogy több féle stílusban szoktam festeni, mint például lendületből vagy vetületben, de mindig érzelemből, az érzéseimből dolgozok és ezt mindig a pillanat határozza meg. Színekben és mozdulatokban gazdag képeket láthatnak majd a látogatók.

A kiállítás címe Mozdulatok, mégis javarészt tájképeket, portrékat, utcarészleteket ábrázolnak András képei, mégis van bennük egy sajátos dinamika.

– Azért adtam ezt a címet az installációnak, mert valahogy mindig ez a szó jut eszembe magamról, és a képeimben mindig ott van a lendület, azok a függőleges és vízszintes vonalak, amik mindig belekerülnek a mozdulataimba és így a képeimbe. Én úgy gondolom, hogy a kezemen keresztül vezetem le vagy próbálom megoldani az érzelmeimet, és talán az a lényege a Mozdulatoknak – tette hozzá András.

Az Együd Árpád Művelődési Ház második március negyedikéig lehet megcsodálni az alkotó képeit.

Ezeket olvasta már?