185 milliárdra nőtt a Németh István Program beruházásainak összértéke

2018. 02. 12., hétfő, 17:11

171 milliárd forintról 185 milliárdra emelkedett a kaposvári Németh István program költségvetése, és megvan a kormányzati forrás a teljes összegre, mondta Kósa Lajos a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter sajtótájékoztatón hétfőn Kaposváron.

A Modern Városok Program Kaposvárra vonatkozó szerződését 2015 őszén írtuk alá Orbán Viktor miniszterelnökkel, és ebben rögzítettük azokat a fejlesztéseket, melyeket az itt élők fontosnak tartottak. Ezek és az egyéb forrásokból megvalósuló fejlesztési beruházások alkotják az évszázad beruházási programját, amit a város egykori polgármestere után Németh István Programnak neveztünk el, melynek elemei az élet minden területét érintik és az életminőség javulását szolgálják

- mondta Szita Károly polgármester az egyeztetést követő sajtótájékoztatón.

Kósa Lajos miniszter a Kaposvárt érintő projektek ismertetése előtt elmondta, hogy a Modern Városok Program keretében 23 megyei jogú várossal kötött szerződést a kormány, ezek összesen 250 beruházást tartalmaztak, mintegy 3500 milliárd forint értékben.

A fejlesztésre szánt összeg nagy része hazai forrás, tehát a csaknem 3500 milliárd forint 60-65 százalékát hazai forrásból teremtjük elő

– mondta a miniszter. Kósa Lajos hozzátette, hogy eddig 750 milliárdot fizettek ki az önkormányzatoknak, a mostani egyeztetési időszak végéig, áprilisig minden programelemet el tudnak indítani, ahol az önkormányzat és a kormány is ezt akarja.

Kaposváron 171 milliárd forintnyi fejlesztést foglalt magában eredetileg a program, ami mára 185 milliárd forintra duzzadt, amiből 70 milliárdot már meg is kapott a város. A költségnövekedés oka, hogy olyan újabb elemekkel bővültek menet közben a tervek, melyek előre nem voltak láthatók. 

Kósa Lajos a kaposvári egyeztetés kapcsán kiemelte többek között a 67-es út gyorsforgalmi úttá történő fejlesztését, a Kaposvári Közlekedési Központ kialakítását, amihez 600 millió forint pluszforrást kell igényelni egy, a jövőbeni építési területen megállapított talajszennyezés mentesítési munkálataira. A miniszter beszélt az 5,5 milliárdos autóbusz-telephelyről, a Csiky Gergely Színház felújításáról, az új sportcsarnokról és uszodáról, a desedai kempingről, és arról, hogy a szerződésben szakemberlakásokra igényelt összeget a város végül saját költségvetéséből biztosítja, így egy módosítás után az erre szánt összeget az új, 35 hektáros ipari park kialakítására fordíthatja Kaposvár. A hétfői egyeztetésen a többi beruházást is górcső alá vették a szakemberek, a felmerülő problémákra, változtatásokra megoldási javaslatot tettek.

Gelencsér Attila, Kaposvár és környéke országgyűlési képviselője Modern Városok Programról elmondta, hogy az a városok igényeihez igazodik, és régóta ígért, de eddig meg nem valósított ígéreteket teljesít, így lehet a magyar vidékfejlesztés legjelentősebb programja.

Ezeket olvasta már?