Kutyamérgezések városszerte

2018. 02. 14., szerda, 11:35

Szinte állandó problémának számít városunkban a kutyamérgezés. Ismeretlen elkövetők mérgezett ételeket dobnak be udvarokba, így pedig megmérgezik, sok esetben meg is ölik a háziállatokat.

A kutyamérgezés sajnos egy állandó probléma, de az elmúlt időszakban jelentősen megnövekedett az ilyen esetek száma. Tizenhat kutyát mérgezett meg valaki a napokban a dombóvári és kaposvári térségben. A mérgezés jeleiről, tüneteiről kérdeztük Dr. Gippert Róbert állatorvost.

- Ez mindig egy nehéz kérdés, mert nagymértékben függ attól, hogy milyen mérgező anyagot kapott az állat, milyen mennyiséget vett fel belőle, és adott esetben szerencsésen esetleg ki is tudott hányni belőle valamit, tehát ezek mind jelentősen befolyásolják a tüneteket – tájékoztatott a szakember.

A legelső jelei a mérgezésnek, hogy az állat hány, émelyeg, végül pedig viselkedési, idegrendszeri tünetei is kialakulhatnak a legtöbb méreg esetében. Az utóbbi tünetek abban nyilvánulnak meg, hogy az állat imbolyog, étvágytalanná válik, környezetére nem reagál, rosszabb esetben görcsös állapotba is kerülhet.

Az állatorvos kihangsúlyozta, sajnos amikor már ilyen szintű idegrendszeri tünetek vannak, akkor már sok esetben nem tudnak segíteni, viszont akkor tudnak a leghatásosabban közbeavatkozni, amikor még időben elvisszük az állatot a rendelőbe, és a korai tüneteket mutatja, vagy adott esetben észleljük, hogy valami idegen dolgot benyelt az állat, és így meg lehet hánytatni. Ezekben az esetekben nagy az esély a felépülésre. Vannak olyan mérgek, amikre van ellenszer, de olyan sajnos nincsen, amivel a már felszívódott méreganyagot semlegesíteni lehetne.

A gazdik esetleges óvintézkedéseiről, és észlelés esetén való teendőiről is felvilágosított minket a szakembert.

Alapvetően otthon a gazda saját maga nehezen tudja meghánytatni háziállatát, viszont tanácsos dolog valamilyen módon hígítani a kutya gyomortartalmát. A tej ebben sokat segíthet, a meghánytatást nekünk is sokkal könnyebbé teszi, és ha ki van töltve a gyomor folyadékkal, akkor sokkal könnyebben el tudnak távozni a méreganyagok belőle.

Az állatorvos nyomatékosította, hogy maga a megelőzés egy nagyon nehéz feladat. Egy nagyon jól nevelt és rendszeresen foglalkozott kutyával meg lehet taníttatni, hogy idegenektől, idegen környezetből ne fogadjon el ételt. Igazából ez az egyetlen igazi védekezési módszer. De sajnos a legtöbb kis kedvenc a talált dolgokat, vagy azt, amit ő „vadászott le” azt szívesen veszi föl, fogyasztja el. Emellett nagyon sok olyan méreg van, aminek nincs íze vagy pont, hogy jó íze van, és az állat így szívesen elfogyasztja.

Ezeket olvasta már?