Völgyi Rita: "Legyen öröm a tanulás!"

2018. 02. 14., szerda, 12:48

A másságot, a vadvirágok szépségét látja és láttatja meg a kaposvári Vadvirág Alapítvány. A szervezet olyan társadalomért tevékenykedik, amelyben az emberi méltóság és a segítségnyújtás elsődleges értékek. Az alapítvány vezetőjével beszélgettünk.

Az alapítvány neve nagyon sokáig úgy élt az emberek tudatában, mint sérült gyerekekkel foglalkozó szervezet, és ma is nagy hangsúlyt fektetnek a fejlesztő munkára. A szervezetnél szinte minden háttérmunkát megváltozott munkaképességű emberek végeznek, az alapítvány bekerült a 100 legszerethetőbb magyar munkahely közé, a Város Napján pedig megkapta a Pro Urbe Kaposvár kitüntetést.

Elegendő segítséget kapnak ma a családok a sérült gyerekek neveléséhez?

Egyre több helyről kapnak segítséget, néha talán már túl sok is az információ, amelyben könnyen elveszik a szülő. Az intézmények sok mindenben tudnak segíteni, de a családok még mindig nincsenek fókuszban. Fontos lenne a probléma megjelenésekor az azonnali segítség úgy, hogy közben hagyjunk a szülőnek időt, hogy feldolgozza a traumát, hagyjuk, hogy az először fájjon, hogy később el tudja fogadni, hogy utána saját magának  és a gyerekének  is  a legtöbbet tudja adni.

Az alapítvány az egészséges gyerekek és szüleik előtt is nyitva van. Kiket várnak a foglalkozásaikra?

Elsősorban gyerekekkel foglalkozunk, többféle szolgáltatást nyújtunk számukra. Az egyik a társadalombiztosítással támogatott gyógyúszás, ahová 7 hónapos kortól 18 éves korig várjuk a gyerekeket. A másik jelentős szolgáltatásunk a Tanulás Könnyítő Program, melynek kidolgozása Kárpáti Anikó nevéhez fűződik.

Kiknek nyújt segítséget az utóbbi program?

A gyerekek tanulási motivációját erősíti ez a program, melyet heti rendszereséggel tartunk középső óvodás csoporttól felső tagozatos diákokig, több korcsoportban. Nemcsak azokat a gyerekeket várjuk ide, akik valamilyen tanulási nehézséggel küzdenek az iskolában, hanem azokat is, akik ügyesek, hisz ők a fejlesztéssel még könnyebben tanulnak majd.

Mi lehet az oka annak, hogy ma már egyre több gyereknek jelent problémát a tanulás, mind többen küzdenek valamilyen tanulási nehézséggel?

Egyrészt óriási a szakadék az óvoda és az iskola között, vannak olyan képességek, amelyek nem alakulnak ki a gyerekekben az iskoláskorra. Ezeket általában gyorsan és könnyen lehet pótolni, de ha nem tesszük ezt meg, akkor egyre jobban lemaradnak a diákok a tanulásban. Problémát jelentenek a hatalmas elvárások is. Nagyon sokat kell ülni, figyelni a gyerekeknek, sok a frontális módszerrel oktatott tárgy, nem mindig a korosztályuknak megfelelően kapják meg a diákok a tudást. A gyerekek óriási kedvvel mennek iskolába, de sokszor már az első félév végére kiábrándulnak. Mi azt szeretnénk, hogy minden gyereknek öröm legyen a tanulás.

Mennyi idő alatt látszanak az első eredmények?

Az attól függ, hogy milyen stádiumban és mikor érkezik hozzánk a gyerek. Ha csak ügyesebb, határozottabb szeretne lenni, gyorsabban szeretne tanulni, akkor a pozitív változások már néhány foglakozás után látszanak. Ez elsősorban a felső tagozatos diákoknál van így. Nagyon látványos a  fejlődés a szorongó gyerekeknél is, akik, amikor egy támogató, elfogadó közegbe kerülnek, látványosan kinyílnak.

Az eredményekhez szükség van a család támogatására, együttműködésére is. Mennyire partnerek a közös munkában a szülők?

Ez az egyik legfontosabb kérdés a munkánkban. A szülőknek is tartunk különböző foglakozásokat, például Szülők Akadémiáját, és rendszeresen szervezünk különböző témákban workshopokat is. A család nélkül nem tudjuk fejleszteni a gyereket, csak a közös munka hozhat eredményt.

Nemrég volt bizonyítványosztás az iskolákban, mit tapasztalnak, mennyire teljesítményorientáltak ma a szülők?

Miután ez az elvárás a külvilágtól, ezért a szülőknek is magasak az elvárásaik gyerekek felé. Az érdemjegyek minősítenek, ugyanakkor tudjuk, hogy nem a legkiválóbb tanulók lesznek mindig a legsikeresebb és a legboldogabb emberek. Fontos, hogy megtaláljuk az egyensúlyt, és jól szeressük a gyerekeinket. Hogy ne hajszoljuk bele egy érdemjegy alapú versenybe, inkább figyeljünk a képességeikre és igényeikre.
 

Ezeket olvasta már?