Fotózásra buzdít a kaposvári távhőszolgáltató

2018. 03. 06., kedd, 19:55

Idén is megszervezik április 13-án a Távhőszolgáltatás Napját. A rendezvény apropóján fotópályázatot hirdet a Kaposvári Önkormányzati és Vagyonkezelő Zrt, adták hírül az Energiahatékonyság Világnapján, március 6-án.

Idén ötödik alkalommal szervezi meg a Távhőszolgáltatás Napját a Magyar Távhőszolgáltatók Országos Szövetsége. Kaposváron a korábbi évekhez képest változik a rendezvény, hiszen míg korábban iskolásoknak szóló programokkal, vetélkedőkkel ismertették meg a távhőszolgáltatást, addig idén fotópályázatra buzdítják a gyerekeket és felnőtteket egyaránt - tájékoztatott Vida Zotmund Alpár, a Kaposvári Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója.

Az "Otthon melege" című fotópályázat célja, hogy hogy a családok megismerjék a modern és innovatív távhő igazi arcát.

A távhő egy nagyon biztonságos, kényelmes, környezetbarát és energiahatékony módja a fűtésnek. Éppen ezért indítjuk el a mai napon, az Energiahatékonyság Világnapján ezt a pályázatot. -

mondta Vida Zotmund Alpár.

A vezérigazgató hozzátette: a beérkezett műveket az Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban fogják kiállítani április 13-án, a Távhőszolgáltatós Világnapján, ahol majd díjazzák a legjobb pályamáveket. A pályázat részleteit és a nevezés módját IDE kattintva megtalálja.

Fókuszban az energiahatékonyság

Kaposváron 6877 lakás és 285 közület van a távhőre csatlakoztatva, vagyis elmondható, hogy a lakosság egyharmada távfűtéses ingatlanban él.  A technológiát egykoron kifejezetten a panelépületek fűtésére hozták létre, de napjainkban már egyre több társasház, intézmény csatlakozik rá a rendszerre.

Ezen a téren eddig 2013-ban történt a legnagyobb változás, ekkor bővült a rendszer a kórházzal, és négy iskolával, de most ismét jelentős fejlesztés várható, amikor újabb 18 fogyasztó csatlakozik rá a távfűtésre. Az új partnerek kiléte nem titok, hiszen a Németh István Program kapcsán is többször elhangzott, hogy a Csiky Gergely Színház, a kórház déli tömbjének területén megépülő, és korszerűsített épületek, valamint a gróf Apponyi utcában épülő, új ügyészségi székház is távfűtéssel lesz fűtve. Ugyancsak a rendszer részévé válik a Kaposvár Aréna, és még néhány iskola – úgymint a Zrínyi, a Kodály és a Kisfaludy –, számos orvosi rendelők, és újabb társasházi lakások is. Az aktuális fejlesztési időszak beruházásai pályázati forrásokból valósulnak meg, 2019 végéig.

A következő időszakban egyéb fejlesztések is lesznek a Kaposvári Önkormányzati és Vagyonkezelő Zrt.-nél: a földgáz alapú hőtermelés mellett egyre nagyobb arányban szeretnék bevonni a megújuló energiákat a rendszerbe. Pályázati forrásból – szintén 2019 végéig – megépül egy 15 megawattos hőkiadású faapríték-tüzelésű biomassza-fűtőmű, melynek tüzelőanyag szükségletét a Sefag biztosítja.

Az energiahatékonyság mindig is fontos volt a szolgáltató számára, nem véletlen, hogy immáron 20 éve gázmotorokkal nemcsak hőt, hanem villamosenergiát is előállítanak.  Utóbbi a fűtőmű energiaellátását fedezi, illetve a közelben 2015-ben kialakított, CNG üzemű buszok tankolásakor szükséges kompresszorkapacitást is ez biztosítja. A zöld gondolkodás jegyében cserélték le a városban közlekedő, elavult, dízel, céges autókat elektromos járművekre, melyek töltését helyben végzik.

A távfűtés fejlesztése illeszkedik a város zöld stratégiai tervébe, melynek fontos eleme a környezetbarát, energia hatékony távhőszolgáltatás minél szélesebb körben való elterjesztése. A szemléletformálás és a Távhőszolgáltatás Napjához kapcsolódva írtak ki fotópályázatot a szolgáltatónál.

Ezeket olvasta már?