Fejlődnek a somogyi mikrovállalkozások

2018. 03. 07., szerda, 15:32

Lendületesen növekszik a kisvállalkozói szektor Somogyban. A néhány fős, többnyire családi vállalkozások fejlődése kulcsfontosságú, hiszen a foglalkoztatás tekintetében jelentős szereplői a gazdaságnak.

Erdei Zsuzsanna, az Erste Bank Hungary Zrt. mikrovállalkozásokkal foglalkozó területének igazgatója egy szerdai, kaposvári sajtótájékoztatón elmondta, hogy Somogyban 86 százalékkal nőtt a kisvállalkozói folyószámlahitelek száma, ami élénkülő gazdasági tevékenységre utal. A szakember szerint ezeknél a vállalkozásoknál a folyószámlahitel nem a likviditást segíti, hanem a tervezett beruházások költségeit fedezi.

Bár a kisvállalkozások pénzügyileg sérülékenynek látszanak, az erős, személyes motiváció miatt mégis azt tapasztalják a pénzintézetek, hogy a végsőkig küzdenek a fennmaradásért és a pénzügyi stabilitás megteremtéséért, ezért a hitelek visszafizetése terén is fegyelmezettek.

A szerdai sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy a kisvállalkozások hosszú távon is számítanak a pénzügyi támogatásra, a rendezvényen 4 olyan, kaposvári és környékbeli, valamint 1 budapesti mikrovállalkozást köszöntöttek, melyek már 5 éve veszik igénybe a Széchenyi Kártya folyószámlahitelt.

A tevékenységi körök tekintetében országosan sorrendben a szolgáltatási, a kereskedelmi, építőipari, feldolgozóipari és agrárszektor területén működő kisvállalkozások élnek a folyószámlahitel adta lehetőségekkel, míg Somogyban az agrárszektornak nagyobb a jelenléte.

Ezeket olvasta már?