Duzzad a Kapos, szükség lehet a vésztározóra is

2018. 03. 08., csütörtök, 12:45

A télnek most már vége van, elolvadt a hó, és a melegfronttal az esőzések is megérkeztek. Rengeteg esővíz és olvadt hó folyik jelenleg a Kaposba, jelentősen megnövelve a vízszintet, ijesztővé változtatva az amúgy békés folyót.

Azonban nincs okunk az aggodalomra, nem fog megismétlődni a tizenhárom évvel ezelőtti katasztrófa. A folyóról, az elvezető csatornáról és a vésztározóról kérdeztük Bencs Zoltánt a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Somogy megyei szakaszmérnökét.

Meg kellett-e nyitni a vésztározót a nagy esőzések miatt?

- Nagyon jelentős mennyiségű csapadék hullott januárban és februárban, így a talaj pólusai mind megteltek vízzel, az víz pedig, ami most esik le, és ami elolvadt mind megindult a befogadók felé - folytatta a Bencs. - A Kapos vízfolyásán ez most nagyon látszik, aki kisétál, az láthatja, hogy már kilépett a kisvízi medréből, ami azt jelenti, hogy a vízszállító képességének a 30%-án van, ami tulajdonképpen nem jelentős. Arra nincs jó válasz, hogy a vésztározót megnyitottuk-e, mert önműködően, automatikusan van kiépítve a rendszer. Ha akkora vizek érkeznek, amit a tározónál beépített három darab két méteres cső már nem tud elvezetni, akkor azok elkezdenek visszatárolni. A csöveken lévő zárószerkezeteket mindig lejjebb szoktuk engedni, hogy a városlakók megnyugodjanak, a mostani vízszintre még érkezhet egy negyven-ötven centi mielőtt ténylegesen meg kellene nyitni, de a mostani vízmennyiséget is már elkezdte a tározó visszatárolni. Ez igazából a lakók komfortérzetét növeli, még bőven férne a Kaposba víz. A lényeg, hogy a vésztározó egyelőre még nem tartalmaz vizet, viszont az előrejelzések szerint majd fog.

A Donner lakóiban még mindig élénken élnek a tizenhárom évvel ezelőtti árvíz képei, és még mindig aggodalommal töltik el őket, amikor a Kapos vízszintje emelkedni látszik, azonban a szakember biztosított minket arról, hogy mindent az irányításuk alatt tartanak.

- A 2005-ös vízmennyiség az negyvenöt köbméter per szekundumú árhullámmal folyt le a Kaposon, amit mi a vésztározóval nagyjából a felére tudunk csökkenteni. Ez olyan vízmagasságot okozna, mint amit most láthatunk, hatvan-hetven centinél magasabban nem tudna állni a vízszint. Az a csapadék, ami akkor leesett, ha megint megérkezne, már nem jelentene problémát a városnak, és mi azt tartottuk az eddigi a legnagyobb áradásnak. Persze azt sosem mondhatjuk, hogy nem lesz a legnagyobbnál még nagyobb, ezért a tározó úgy van kiépítve, hogy a 2005-ösnél nagyobb árvizeket is képes legyen kezelni, kordában tartani - mondta el a szakember.

Ezeket olvasta már?