Jól dolgoznak a somogyi gazdák

2018. 03. 09., péntek, 07:17

Gazdafórumot tartott Bitay Márton Örs csütörtökön este Kaposváron. A földművelésügyi minisztérium állami ügyekért felelős államtitkára a rendezvény előtti sajtótájékoztatón elmondta: az Európai Unió leggyorsabban fejlődő agrárágazata a magyar.

A szektor export növekedése meghaladta a 30 százalékot, erősödött a támogatási rendszer, s jelentősen nőtt a családi gazdaságok száma.

- A hazai forrásokat négy év alatt megdupláztuk, 110 milliárd forintra. Az állattartás és családi birtokok arányát azonban tovább kell növelni - mondta Bitay Márton Örs, aki köszönetét fejezte ki a somogyi gazdáknak az elmúlt évek eredményes munkájáért.


Kaposvár polgármestere a kormánynak köszönte meg azt a figyelmet, melyet az élelmiszergazdaság iránt tanúsít, illetve kiemelte, hogy a jövőben a helyi termékek és helyi termelői piacok megerősítésén dolgoznak majd, hogy azok felvehessék a versenyt a multikkal.

- Kaposváron a gépipar és turizmus mellett az stratégiai ágazat az élelmiszergazdaság. Köszönöm, hogy kiemelten támogatja a kormány az ország egyetlen cukorgyárát, a kaposvárit. Köszönöm a húságazatnak nyújtott támogatást is. A KOMETA munkavállalóinak száma ennek is köszönhetően 300 fővel gyarapodott. Köszönöm a tejgazdaságnak nyújtott figyelmet, amely sok segítséget jelent a FINO-nak - mondta Szita Károly, aki azt is megemlítette, hogy Kaposváron a kettő legtöbb adót fizető cég mezőgazdasági.

Gelencsér Attila, Kaposvár és környéke országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a kormánynak a mezőgazdasággal társadalompolitikai célkitűzései is vannak.

- Azoknak, akik az agráriummal foglalkoznak, középosztálybeli családokká kell válniuk, és az agráriumnak biztos megélhetést kell nyújtani.  2010 óta az agrárium kibocsátása több mint 50 százalékkal nőtt, 22 ezerrel emelkedett az élelmiszer-iparban, 50 ezerrel a mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma - mondta az országgyűlési képviselő.

Elhangzott, a megyében 17000 regisztrált kamarai tag van, ők mintegy 50 000 ember munkáját, megélhetését segítik.

Ezeket olvasta már?