Compur Fotóklub a reflektorfényben

2018. 03. 12., hétfő, 19:51

A Compur Fotóklub idén is kiállítást tartott a tagok műveiből az Együd Árpád Kulturális Központban, amelyet Szita Károly nyitott meg hétfő este. A kiállításról, a klubról és a fényképekről beszélgettünk Bedő Kornéllal, a Compur elnökével.

Mi alapján döntöttétek el, hogy milyen képek kerültek kiállításra, és általánosságban van-e valamilyen tematika, ami köré szervezitek a fotósaitokat?

Teljesen szabad a tematika, nem kötjük meg az alkotók kezét. Tíz fotót kérünk el a művészektől, amiket a legjobbaknak tartanak, és azokból zsűrizünk, viszont ha van konkrét kérés, hogy a beküldöttek közül melyikeket szeretné kiállítani, akkor természetesen azokat mindenképp installáljuk,  de általában, amiket a többség választ ki, azok a legjobb képek.

Rengeteg nagyszerű képet láthatunk az Együd harmadik emeletén, amik közül bárkinek nehezére esne kedvencet választani, ez alól Kornél sem kivétel.

Nem lenne etikus, hogyha választanék kedvencet, mert minden alkotónak a képe, a "kedvenc képem", mert ennek az egész megmozdulásnak az a lényege, hogy egységben az erő, és mindenkinek számít a képe. Mindenkinek nagyon jó a képe, önmagában és magához képest is.

Egy jól időzített természetfotó szinte hihetetlennek tűnhet. Rengeteg időbe és türelembe kerül egy tökéletes pillanat elkapása, amikre számtalan példát találhatunk a kiállításon.

Nagyon jó példa erre Varga György klubtársunk fotója, ami egy aranysakált ábrázol, amint épp elkap egy halat. Rendszeresen tartunk fotótáborokat a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzetben, az a kép is ott készült. Egyik hajnalban kiment a nádas szélébe, beálcázta magát, és nemsokára érkezett is a sakál.

Jókor kell lenni jó helyen. Szerencsésnek is, nem csak tehetségesnek kell lenni, mert sokszor napokig nem jön a megfelelő pillanat .

A Compur Fotóklub egy olyan társaság, ami tárt karokkal várja az érdeklődőket, azokat, akik szeretnék megismerni a fotózás művészetét, és szeretnék megörökíteni a minket körülvevő világ mindennapi és különleges pillanatait. Sikertörténetet pedig szép számmal találunk a tagok között.

Nagyon sok új, és kezdő fotósunk van, mint például Schenkné Mártika, aki nyugdíjazása után csatlakozott a fotóklubhoz. Külön öröm számomra, hogy mindössze egy éve tagja a csoportnak, tavaly még kezdő fotós volt, most pedig már sokaknak a kedvencévé vált. Nagyon fontos dolog, hogyha az ember elkezd fotózni, és szembekerül a visszajelzéseket, akkor odafigyeljen rájuk, és akkor hamar észreveszi azokat a hibákat, aspektusokat, amiken javítania kell. Megváltozik a látásmódja, képekben kezd el gondolkodni, nem megy el az olyan mindennapokban feltűnő jelenetek mellett, amikre mások oda sem figyelnek – mesélte a klubelnök.

Ezeket olvasta már?