170 éves a Magyar Honvédség

2018. 03. 13., kedd, 16:16

Az idén 170 éves Magyar Honvédség tiszteletére hirdetett fotó- és rajzpályázatot Somogy megyében a MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság.

A részletekről a Kaposvári Négyes Számú Toborzó és Érdekvédelmi Központban adott tájékoztatást Mészáros Károly őrnagy és Horváth Jenő őrnagy.

Az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó parancsnokságának pályázatára minden olyan jelentkezőknek várják a munkáit, akik közel érzik a szívükhöz Magyarország hagyományait és a Magyar Honvédség szellemiségét.

 

A modern magyar hadsereg megalakulása 1848. május hónapjára tehető, amikor Batthyányi Lajos miniszterelnök utasítására felszereltek tíz regulát és gyalogzászlóaljat, amit már a hivatalos iratokban is honvédségnek neveztek. A Magyar Honvédség tényleges megalakulását azonban Kossuth Lajosnak köszönhetjük, mikor kérésére 1848.július.11-én az országgyűlés képviselői kétszázezer újonc toborzását, és 42 millió forintnyi azonnali hadihitelt szavaztak meg, ezzel hivatalosan megteremtve a Honvédséget.

A pályaművek témája fényképek esetében lehet katonai rendezvény, emlékmű, hősi szobrok, harci eszközök, beállított katonai témák. A beküldött képek nem lehetnek három évnél régebbiek. A gyerekeknek hirdetett rajzpályázatra a „honvédség gyerekszemmel” tematikájú munkákat vár a zsűri. A képeket elektronikusan, a rajzokat postán kell feladnia a nevezőknek a hadkiegeszites.honvedseg.hu weboldalon kitöltött nevezési lap beküldésével együtt a 7400 Kaposvár, Baross Gábor u. 18/A, vagy 7401 Kaposvár Pf. 236 címre, április 27-ig. Elektronikusan a mh170palyazat@gmail.com e-mail címre kell küldeni a pályázatokat. További részletek a www.hadkiegeszites.honvedseg.hu oldalon olvashatók.

A nyertes képekből május 22-én nyílik kiállítás a Kormányhivatalban, és ez a program indítja majd a somogyi katonaság tematikus hetét, melyen belül számos rendezvényen vehetnek majd részt az érdeklődők.

Ezeket olvasta már?