Dr. Busa József: az LMP egy jól képzett kormányt tudna felállítani

2018. 03. 13., kedd, 13:23

Nem tárgyaltak az ellenzéki pártokkal a visszalépésről, de ha erre utasítják az országos központból, meg fogja tenni - mondta lapunknak a Lehet Más a Politika kaposvári országgyűlési képviselőjelöltje.

Dr. Busa József a Kaposvár Most.hu helyi baloldali esélyeket felmérő szavazásán előkelő eredményt ért el, a jelölt ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: szerénysége tiltja, hogy magának tulajdonítsa a szavazatokat, elsősorban a pártjának szól a támogatás.

Mit szól ahhoz, hogy a Kaposvar Most internetes szavazásán az egyik legtöbb szavazatot az kapta, hogy a baloldalon minden jelölt indulhasson?

- Egyetértek ezzel, az ellenzéknek össze kell fognia. Az élhetőbb Magyarországot céloztuk meg, gyakorlatilag kormány-, rendszer- és irányváltást próbál meg elérni az LMP.

És mit szól ahhoz, hogy a többiekhez képest Ön is jól szerepelt? Ez az Ön személyének vagy az LMP-nek szól?

- Összetett kérdés. Mivel szerénységem tiltja, hogy magamnak tulajdonítsam ezt a sok szavazatot, azt mondom, hogy elsősorban a pártnak, az LMP-nek szól, hiszen a programja nagyon jó, és egy jól képzett, szakértő kormányt tud felállítani. Ugyanakkor megjegyzem, az ellenzék akkor győzhet - és erre van reális esély -, ha széleskörű választási szövetséget köt valamennyi ellenzéki párt.

Mit gondol, érdemes Önöknek megegyezniük a Jobbikkal? Nem fognak cserébe elfordulni Önöktől a saját szavazóik?

- Megítélésem szerint ebben a párt felsőbb vezetése dönt. Mi az alsóbb szinten csak javasolni tudunk, a döntés azonban fent születik. Erről tehát nem tudok nyilatkozni.

Tárgyaltak már Kaposváron a visszalépésekről a Demokratikus Koalícióval és a Jobbikkal?

- Nem tárgyaltunk még visszalépésekről.

Ön kit tart károsabbnak az LMP szempontjából: Vona Gábort vagy Gyurcsány Ferencet?

- Nem akarok az ellenzék körében viszályt szítani.

Ha parancsba kapja, visszalép más jelölt javára?

- Ha az ellenzék győzelme az én visszalépésemen múlik, akkor igen.
 

Ezeket olvasta már?