Már áprilistól jóváírják a 12 ezer forintot

2018. 03. 13., kedd, 17:22

A távfűtéses lakásban élőkön kívül további 3,5 millió magyar gázhasználó polgárnak kedvez a téli rezsicsökkentés, vagyis a 12 ezer forint jóváírása a gázszámlában - mondta Szita Károly a Megyei Jogú Városok Szövetsége keddi választmányi ülését követően.

Az önkormányzati szövetség elnöke, Kaposvár polgármestere a Kósa Lajos miniszterrel tartott budapesti sajtótájékoztatón emlékeztetett: míg 2010 előtt Magyarország a közüzemi díjak tekintetében az egyik legdrágább volt Európában, addig ma a legolcsóbbak közé tartozik, s a kormány eltökélt abban, hogy az ország erejéhez mérten további csökkentést hajtson végre.

- Érdemes elővenni a 2013-as rezsicsökkentés előtti, s a mai számlákat - fogalmazott Szita Károly. - 2010 előtt a hazai közüzemi díjak - különösen a villany és a gáz esetében - európai összevetésben a legmagasabbak voltak, hiszen külföldi tulajdonban lévő vállalatok szolgáltattak. A kormány elkötelezte magát az energiafüggetlenség és a hazai szolgáltatók mellett, s ennek eredményeként 2013-tól kezdve több lépcsőben is csökkentette az energiaárakat - emlékeztetett az MJVSZ elnöke. Szita Károly éppen Kaposvár példáján keresztül mutatta be, mekkora előnyökkel jár, ha egy közösség saját tulajdonba veszi a szolgáltató cégeket; így lett a somogyi megyeszékhely az ország legdrágább városából az egyik legolcsóbb.

Magyarország az elmúlt években erős ország lett, erős a gazdasága, és a kormány továbbra is odafigyel arra, hogy ha lehet faragni a rezsiköltségekből, akkor azt meg is tegye

- hangsúlyozta Szita Károly, majd hozzátette: a kormány egymilliárd forinttal megemelte a tűzifakeretet, vagyis az önkormányzatokon keresztül érkező igényekre ennyivel több pénz jut azoknak is, akik fával fűtenek.

A Megyei Jogú Városok Szövetsége a választmányi ülésre meghívta a Budapesti Önkormányzatok Szövetségét is, hiszen a képviselt városok mintegy 650 ezer lakása érintett a 12 ezer forintos jóváírásban. A csökkentett díjról a szolgáltatók még áprilisban értesítik a gázhasználókat.

Ezeket olvasta már?