Csak festek és Mesélek – Papp Szilvia kiállítása

2018. 03. 14., szerda, 13:50

Az Együd Árpád Művelődési Központ második emelete április elejéig nyújt otthont egy feltörekvő festő- és grafikusművész, Papp Szilvia képeinek.

Szilva nevét még kevesen ismerik, de munkáiból egyértelműen látszik, hogy ez nem fog sokáig így maradni. A művésznőt munkáiról, inspirációiról és aspirációiról kérdeztük.

- Az ihlet nem tudom, hogy honnan jött, de négy évvel ezelőtt fogtam egy ceruzát, és megpróbáltam lerajzolni Audrey Hepburnt. Nem sikerült túl jóra, de kiindulásnak tökéletes volt, és úgy gondoltam, hogy mint minden mást, ha az ember fejleszti, csak jobb lesz benne. Ebből kiindulva autodidakta módon, otthon próbálkoztam, majd egy év múlva édesanyám keresett nekem egy tanárt, és így kerültem Mester Béla festőművészhez, akinél már három éve tanulok.

Szilvia képein a realista portrék és csendéletek, a fotószerű képek vegyülnek a szürreális hátterekkel és helyszínekkel. Ez mégsem okoz kényelmetlenséget a közönségnek, sőt, bevonzza a tekintetet.

- Legjobban a portrék készítését szeretem, mert rengeteg kihívás van benne, sokkal nehezebb embert rajzolni, mint egy csendéletet, de ahogy a kiállításon is látszik, sok témába belenyúlok. Amikor rajzolok, akkor próbálom mindig visszaadni azt, amiről rajzolok, és szeretem azt minél élethűbbé tenni. Ha ránéz az ember, akkor azt a hatást keltse, mintha élne az a kép. Ezért próbálkozok minél kidolgozottabban dolgozni. A pop ikonok többször is feltűnnek a képeimen, viszont nem nagyon szoktam kifejezetten őket lerajzolni. A Bud Spencer és Terence Hill képemnek is az a címe, hogy Tomi kedvence, mert a páromnak készítettem ajándékba.

Festőművész és grafikus jelölést viseli a fiatal művésznő, azonban képei közül a grafikák kapták a legtöbb dicséretet, és számunkra is úgy tűnt, hogy a két stílus közül a grafikát szereti egyenlőbben Szilvia.

- Valószínűleg életem végéig úgy fogom érezni, hogy jobban tudok ceruzával dolgozni, mint ecsettel. Biztos, hogy fogok festeni a jövőben is, de a ceruzát, legyen az grafit, szén vagy pasztell, sokkal jobban szeretem.

Ezeket olvasta már?