Ne szaladjon még a gumishoz, de túl sokáig se várjon!

2018. 03. 11., vasárnap, 17:56

Kiapadhatatlan téma a nyári és a téli gumiabroncsok közti különbség. Magunk és mások életét is kockáztatjuk, ha nem az évszaknak megfelelő gumiabroncsokat használunk.

Sokan úgy gondolják, nem gazdaságos a gumicsere, azonban ennél nagyobb bakot akkor sem lőhetnének, ha akarnának. Az M1 fogyasztóvédelmi műsora, a Kosár még azokat a kérdéseket is feszegette, amelyek sokaknak eszébe sem jut.

A téli gumi cserék általában rövid idő alatt, tömegesen, szinte egyszerre történnek. Amikor az első hó sokkolja az embereket, elveszítik biztonságérzetüket, és rohannak a gumishoz. A tavaszi szezon kiegyensúlyozottabb, márciustól április közepéig tart. De miért van szükség a szezonális gumikra?

 

Gondoljunk bele, hogy nyáron mi is egy strandpapucsban, könnyebb cipőben járunk, télen pedig felvesszük a csizmát, néha a hótaposót is

– érvelt Csörgő László, a Drivingcamp Hungary vezető trénere.

A téli gumiabroncs hasonlóan kedvezőtlenül viselkedik nyáron, mint fordítva. A szakember hozzátette, amikor 7 fok alá csökken a hőmérséklet, már cseréltetik az emberek az abroncsokat, mert a nyáron használatos gumik 7 fok alatt már nagyon megkeményednek, így veszítenek a tapadóképességükből. Pedig a tapadás fontos, ha autókra, illetve gumiabroncsokra terelődik a szó. Hiszen akkor irányítható az autó, hogyha ezen a négytenyérnyi felületen a gumiabroncsok jól tapadnak az úton.

Nem felesleges luxus a gumiabroncs

 

„A téli abroncsot azért fontos lecserélni nyári abroncsra amikor már melegszik az idő, mert a lamellák mozgása adja a nagy tapadófelületet, viszont hőt generálnak. Ezáltal túlmelegszik az abroncs, és nagyon könnyen okozhat durrdefektet” – fejtette ki a Centrum Gumi szakértője, Szabó Péter.

Továbbá érdemes figyelembe venni, hogy gyorsan elkopik a téli abroncs. Megég a teteje, és a következő télen már nem lesz biztonságos. Ezzel szemben a nyári abroncsot pont azért használjuk, mert több hőt tud elvezetni. A nyári gumikat télire a 7 fokos átlaghőmérsékletnél szükséges cserélni. Ugyanez igaz fordítva is. Ha már tartósan jó idő van, azaz 7-8 fok, akkor érdemes ismét lecserélni a gumikat – mondta Szabó Péter.