hétköznapi hősök Edde kiásta magát a hóból

2013. 03. 16., szombat, 18:59

Az utolsó települések egyikeként a kora délutáni órákra Edde is kiszabadult a hó fogságából. A katasztrófavédelem sokáig nem tudta megközelíteni az alig 130 lelkes kis falut, így a helybéliek kezükbe vették a sorsukat. Magad, Uram, ha szolgád nincs!

Pénteken Bak Dániel és traktoros ismerősei a megye több pontján is önként segítettek. - Tegnap hívott egyikük, hogy traktorjával menne havat tolni az útról, több más traktorossal egyetemben. Velük tartottam és az ismerősöm mellett, az egyik járműben ülve fényképeztem az eseményeket (fotógaléria) - mondta lapunknak a fiatal somogyjádi tanuló, hobbifotós.

Először Várdára mentek, ott át tudták törni a hófalat, majd Jutánál dolgoztak, több autóson is segítettek. Ezt követően szóltak nekik Eddéről, amely időközben megközelíthetetlenné vált. Bogdán János videója:

Az osztopáni kanyartól kétméteres hófal alakult ki, azokat eltolták és ott egy utat is ki tudtak kialakítani. Egy másik férfi közben markolóval is dolgozott, de sokáig eredménytelenül. - Azt mindenesetre jó volt megtapasztalni, hogy amerrre jártunk, az emberek értékelték munkánkat, integettek, láthatóan hálásak voltak. Sokan a környéken pedig szállást is biztosítottak a bajbajutottaknak - összegzett Bak Dániel.

edde

Így érkeztünk el a szombathoz, amikor Eddét még mindig nem lehetett elérni közúton. Ekkor az egyik helybéli, Farkas Viktor érezte úgy, hogy valamit tenni kell.

- Tegnapelőtt és tegnap semmit szinte semmit nem tudtunk kezdeni a hóval nálunk, és a katasztrófavédelem számára is megközelíthetetlenné váltunk. Így szombat reggel  telefonon, személyesen, illetve Facebookon keresztül elsőre 25 falubelit mozgósítottam - fogalmazott lapunknak a fiatalember. Fiatalok, idősek közösen ragadtak lapátot és kezdtek neki a munkának, melynek egyharmadánál már több mint negyvenen voltak.

edde

A feladat nem ígérkezett könnyűnek: a falu felől egy 2,5 méter magas, 80 méter hosszú hótorlasz várt rájuk, míg távolabb egy 3,5 méter magas. Akadt segítség is, egy cég igazgatója felajánlott egy homlokrakodót, mellyel Herold Lajos dolgozott szombat hajnaltól. A kisebbik torlaszt a lelkes csapat lapátolta el, a nagyobbnál pedig Herold Lajos tevékenykedett. Az asszonyok közben teát hoztak az akcióban részt vevőknek. A reggeltől tartó munka meghozta eredményét: szombat kora délutánra szabaddá vált Edde. 

Tanulság? Sírás-rívás helyett magad, Uram, ha szolgád nincs (vagy lenne, csak nem tud segíteni a hó miatt)!

A Magyar Közút is segített

Pécsi Norbert Sándortól, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. sajtóreferensétől kora este az alábbi tájékoztatást kaptuk: "A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkagépeinek sikerült kiszabadítani a hó fogságából Eddét, így Somogy megyében már nincs elzárt település." A fenti történet mutatja, hogy a legtöbbet maguk az eddei lakosok tették az ügy érdekében...

Ezeket olvasta már?