Eltűnhet az ital- és ételautomaták fele

2016. 08. 08., hétfő, 11:03

A jelenlegi mintegy 30 ezer ital- és ételautomata fele is eltűnhet akkor, ha a kormány által szorgalmazott törvényjavaslat a gyakorlatban is megvalósul - mondták a Portfoliónak piaci szereplők.

Az üzemeltetők szerint a tárgyalásokon szorgalmazott költségek számukra vállalhatatlanok, ráadásul nem is értik, miért kellene fizetniük olyan szolgáltatásért, amit nem ők kértek és nem is kapnak semmit cserébe a pénzükért - írja az Index.

A dolog háttere, hogy július végén a kormán közzétett egy törvénytervezetet arról, hogy az automatákat bekössék a NAV-hoz. Ezen a piac eléggé kiakadt. A Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség elnöke például az Inforádiónak úgy fogalmazott, hogy villámcsapásként érte őket a benyújtott javaslat.

A Portfolio cikke szerint egy magyarországi automata átlagos havi forgalma 80-100 ezer forint , bár az üzemeltetési hely fényében a szórás elég nagy lehet az összegekben. A bekötés egyszeri költsége 100-150 ezer lenne, amit az üzemeltetők sokallnak.

Bár egyes hírek szerint az állam magára vállalná e költség nagy részét, de a cégek szerint még így sincs minden rendben. Eleve nem értik, miért kerül ennyibe a bekötéshez szükséges berendezés Bulgáriában például 100 euró, azaz az itthoni ár ötöde. Azt se tudni, hogy a jövőben telepítendő új automatákhoz is jár-e majd támogatás.

Továbbá kifogásolják, hogy az egyszeri bekötés után fizetniük kellene a gépek internetkapcsolatát, illetve az ő zsebükből finanszíroznák azokat a felügyeleti szolgáltatókat, amelyek a NAV felé közvetítik az adatokat. Ezek a többletköltségek pedig veszteségessé tehetnék a magyarországi automaták felét, ezért ha átmegy a törvényjavaslat, ennyi gép tűnhet el a piac szerint.

Mindazonáltal azt az üzemeletetők is elismerik, hogy ráférni a piacra a tisztítás, ugyanis a gépek 10-20 százaléka feketén üzemel. Csupán ennek árát sokallják.

Ezeket olvasta már?