Elhúzódó informatikushiányra készülnek a cégek, kapkodnak a szakemberek után

2017. 02. 11., szombat, 10:06

Szinte kapkodnak a szakemberek után, sokaknak érdemes lehet váltani, vagy elvégezni egy képzést. Ez elemzők vélekedése szerint a pályakezdők és a bátor pályamódosítók lehetnek egyedül nyertesei a következő éveknek. A Codecool szerint esélytelen, hogy lépést tartson az igényekkel a hagyományos oktatás

A megkérdezett cégek között ugyanúgy szerepeltek pénzintézetek, logisztikai cégek, médiavállalatok és kereskedők, mint kisebb-nagyobb informatikai fejlesztők, telekommunikációs cégek és szolgáltatói központok. A megkérdezettek 84 százaléka a szoftverfejlesztést jelölte meg tipikus hiányszakmaként  Bár a hiány nagy, mivel sokszor az egyetemi tanulmányaikat megszakító informatikus hallgatókat csábítják el, végzettség hiányában mégsem olyan magasak a kezdő bérek, mint több helyen olvasható.

A munkaerőhiány hatásait negatívan ítélték a megkérdezettek, a vállalatok teljesítményére kifejezetten rossz hatással van ez a helyzet, nem is beszélve a HR-tervek teljesíthetetlenségéről. Ráadásul a jövővel kapcsolatban is borúlátóan nyilatkoztak a Codecool kutatásában résztvevők.

Annak ellenére, hogy a vállalatoknak csak mintegy fele kategorizálta magát szoftvert fejlesztő és/vagy azzal kereskedő cégnek, a megkérdezettek 84%-a a szoftverfejlesztést jelölte meg mint tipikus hiányszakmát az IT-szakmák között. A menedzsment jellegű, tehát IT-szakértelmet elváró üzleti célú (ügyfélkapcsolat, tanácsadás, elemzés) pozíciók jelentik a kritikus területek második hullámát, míg a hardverrel és üzemeltetéssel foglalkozókat az átlagnál kevesebben látják pótolhatatlannak.

Ha akadt is olyan, akiknél épp nem volt hiány, a jövőre vonatkozóan már inkább ők is borúlátóbbak voltak. HR-vezetők egyetértettek abban, hogy mivel hosszú időre a hiány fogja meghatározni az informatikai munkaerő piacát, ezért stratégiai és intézményes válaszokat kell erre adni, és sem munkavállalói, sem munkáltatói oldalon nem kielégítő megoldás a tűzoltás jellegű gyorstalpalók kínálatára hagyatkozni.

 

Ezeket olvasta már?