Kaposvár képviseli hazánkat a Virágos Európa versenyen

2017. 04. 10., hétfő, 13:50

Május 15-ig jelentkezhetnek a települések önkormányzatai a 24. Virágos Magyarország környezetszépítő versenyre, amelynek fődíja Magyarország képviselete a 2018-as Európai virágos városok és falvak versenyén (Entente Florale Europe) - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.

Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója elmondta: Magyarország legnagyobb környezetszépítő versenyében 1994 óta több száz település vett részt, és évente közel 3 millió embert mozgat meg.

Kiemelte, hogy a verseny népszerűsítésére elindultak a közösségi médiaplatformok (facebook.com/viragosmagyarorszag, instagram.com/viragosmagyarorszag), illetve a megszokott díjak mellett az MTÜ egy új különdíjat is alapított. A legvirágosabb úti cél díjat az a település kapja, amelyik a verseny Facebook-oldalán a legtöbb szavazatot kapja.

Bocsi Andrea, a verseny nemzeti koordinátora hozzátette, hogy a több minisztérium, szakmai és civil szervezet által támogatott versenyt idén is 5 kategóriában hirdetik meg.

A versenyre való felkészülés részleteiről a budapesti sajtótájékoztatón Borhi Zsombor Kaposvár alpolgármestere számbolt be. A nyáron a városba látogató nemzetközi zsűrit egy belvárosi séta után elkaluzolják a Városligetbe, a Rippl-Rónai Villába, bemutatják nekik a Desedát és a városkörnyéki parkerdőket is. Mindemellett tájékoztatást adnak a különböző fejlesztésekről is.

Kaposvár jó eséllyel indul a versenyen a szakemberek szerint. Erre garancia a 171 milliárdos Németh István Program is.

Ennek a pénzösszegnek a jelentős részét arra fordítja a város, hogy környeztebarátabb, klímatudatosabb, energiahatékonyabb, egyszóval zöldebb legyen - tette hozzá Borhi Zsombor alpolgármester.

A tervek szerint megújul a szennyvíztisztító telep, elvégzik az óvodák, iskolák, közintézmények energetikai korszerűsítését is és a környezetbarát sűrített földgázzal futó autóbuszok mellé elektromos meghajtású járműveket vesz a város.

A európai virágos verseny ugyanakkor igazi közösségépítő megmérettetés is a kaposváriak számára, amely összefogás az élet szinte minden területén megmutatkozik a városban - tette hozzá az alpolgármester.

A 12 európai országot átfogó Entente Florale Europe versenyen a magyar települések eddig 9 arany-, 25 ezüst- és 10 bronzérmet szereztek, további 10-et pedig Európa-díjjal jutalmaztak. Az európai versenyen az idén Kaposvár (város kategória) és Tihany (falu kategória) képviseli Magyarországot.

Ezeket olvasta már?