Önállóan is menthetnek a szőkedencsi tűzoltók

2017. 04. 20., csütörtök, 16:15

Sikeresen leküzdötte az akadályokat a szőkedencsi polgárőr és tűzoltó egyesület a mai minősítő gyakorlaton, amellyel újra jogosultságot szerzett arra, hogy a hivatásos tűzoltók segítsége nélkül, önállóan is felszámolja a káreseteket.

Dől ki a füst egy Fő utcai ház ablakain – így érkezett a gyakorlat résztvevőinek a jelzés, amely még arról szólt, hogy az épületben nem tartózkodik senki, viszont egy PB gázpalack van a házban. A település önkéntes tűzoltói a sűrű füst ellenére gyorsan megtalálták a palackot és a kimentését követően megkezdték annak visszahűtését. Két vízsugárral fojtották el a szobából induló tüzet.

Gyors beavatkozásuknak, a megfelelő taktikai elvek alkalmazásának köszönhetően a tűz nem terjedt tovább. A lángokat épp, hogy elfojtották, a tűzeset helyszíne mellett elhaladó autó – a sofőr figyelmetlensége miatt – oszlopnak hajtott. A jármű mindkét utasa eszméletét vesztette, s a tűzoltók már életjeleket sem tapasztaltak a sérülteknél, így a mentők kiérkezéséig megkezdték az újraélesztést.

A mentés mozzanatait nyomon követték a szakmai elöljárók. Ahogy a tűzoltási feladatban is ellenőrizték, hogy elzárták-e az önkéntesek a közműveket, majd a felderítés végrehajtását, a sugárvezetők tevékenységét. Az értékelés során elhangzott: a hírforgalmazás pontos, a tűzoltás-vezetés kiváló volt. A környező települések életében fontos szerepe van a tenni akaró egyesületnek, ugyanakkor ez kötelezettséget ró a tűzoltókra, s nagy felelősséggel jár. A Szőkedencsi Polgárőr és Tűzoltó Egyesület azonban mind szakmai, mint a technikai feltételeknek megfelelt, így az itt élőknek továbbra is önállóan beavatkozóként nyújtanak segítő kezet.

Ezeket olvasta már?