Szita Károly: Brüsszel megnehezíti az olcsóbb hulladékszállítást

2017. 04. 20., csütörtök, 18:22

Európában a legalacsonyabbak közé tartoznak a hazai hulladékszállítási díjak, Brüsszel előírásai azonban megnehezítik, veszélyeztetik azt, hogy Magyarországon a jövőben is a rezsicsökkentés utáni áron végezzenek hulladékszállítási és -gazdálkodási szolgáltatást - mondta Szita Károly elnök a Megyei Jogú Városok Szövetségének szekszárdi ülésén.

A szervezet ezért arra biztatja a kormányt, küzdjön annak érdekében, hogy megmaradhassanak a rezsicsökkentés vívmányai.

A csütörtöki ülésen részt vett Makai Martina, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkára is, aki a helyi közművek és közműrendszerek – így a hulladékgazdálkodási rendszerek és a víziközművek – átalakításáról számolt be.

A helyettes államtitkár szólt arról is, hogy a jövő héten a parlament elé kerül a hulladékgazdálkodási törvény módosítása, amelynek

fenntartható, a rezsicsökkentés vívmányait megőrző üzemeltetési struktúra kialakítása a célja.

A törvénymódosítással hulladékgazdálkodási régiók jönnek létre, a közszolgáltatók száma radikálisan csökkeni fog, és nemcsak a közszolgáltatást végző cégeknek, hanem az alvállalkozóknak is nonprofitnak kell lenniük.

Szita Károly ennek kapcsán hangsúlyozta:

a magyar nagyvárosok olyan rendszer-átalakításokat hajtanak végre, hogy a rezsicsökkentéssel leszorított díj mértékét megőrizhessék, s hogy a jövőben se kelljen többet fizetni a szolgáltatásokért, miközben azoknak még színvonalasabbá és biztonságosabbá kell válniuk.

Az ülésen szó esett az olimpiai pályázatról is. A hazai sportélet legnagyobb támogatói, az e célra éves szinten 20 milliárd forintot fordító nagyvárosok polgármesterei egyetértettek abban, hogy a budapesti olimpiai pályázat visszavonása nagy veszteség az országnak. A körülményekről beszámoló Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke ugyanakkor örömtelinek nevezte, hogy ez év nyarán Győr adhat otthont az ifjúsági olimpiának.

Ezeket olvasta már?