Hamis tanúzásra vette rá társait a börtönőr, de lebukott

2017. 04. 21., péntek, 10:42

A vádlott börtönőr megütött egy férfit Balatonlellén, akinek eltört az orrcsontja. Az őrmester két társát győzte meg, tanúskodjanak mellette, hogy önvédelemből tette. Az ügyészség nem hitt nekik, az egyik tanú megtört, bevallotta az igazságot. Az ügyészség vádat emelt.

A Kaposvári Járási és Nyomozó Ügyészség hamis tanúzás miatt emelt vádat egy volt bv. őrmester és két társa ellen.

A bűncselekmény elkövetésekor bv. őrmesterként dolgozó vádlott még 2014. nyarán szolgálaton kívül súlyos sérülést – orrcsonttörést - okozva bántalmazott egy férfit Balatonlellén, amely miatt nyomozás indult ellene. A vádlott azért, hogy tettéért ne vonják felelősségre, a bántalmazásnál jelen lévő két ismerősét arra kérte, hogy a tanúvallomásukban valótlanul állítsák azt, hogy a bántalmazott férfi támadt rá és kizárólag önvédelemből ütött vissza. A kérés eredményes volt, mivel a bántalmazás szemtanúi hamis tanúvallomást tettek, azonban ez nem tévesztette meg a nyomozást végző ügyészséget, és végül vádemelésre került sor.

A bíróságon folytatódó bűnügyben az egyik hamis tanúzásra bírt szemtanú azonban feltárta az igazságot, köztük azt is, hogy a vádlott miként vette rá arra, hogy hazudjon az ügyészségen. A bíróság végül a vádlottat súlyos testi sértés bűntette miatt jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, valamint a hamis tanúzás miatt vele és két társával szemben büntető eljárást kezdeményezett az ügyészségen.

Az ügyészség a szabadlábon védekező vádlottak közül a volt bv. őrmesterre – akinek a szolgálati viszonya az elítélése miatt szűnt meg - és a hamis tanúvallomását mindvégig fenntartó társára felfüggesztett szabadságvesztés, míg a bíróság előtt a valóságot feltáró vádlottra pénzbüntetés kiszabását indítványozta.

Ezeket olvasta már?