Döntött a kormány, hogy lesz-e 15 szülői szabadnap az iskolában

2017. 06. 19., hétfő, 08:29

Bevált az, hogy a szülő három nap iskolai hiányzást igazolhat gyermekének félévente, ez elegendő lehet az elkerülhetetlenül az iskolai időszakban megvalósítandó családi programokra, minden mást az iskolai időn kívül kell megszervezni – közölte a Magyar Idők megkeresésére az oktatási kormányzat.

A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete azt javasolta korábban, hogy növeljék a szülők által igazolható iskolai hiányzások számát 6-ról 15 napra egy tanévban. A szervezet elnöke, Póta György szerint ugyanis az orvoshoz fordulók nagy része nem betegség, hanem igazolás miatt keresi fel kezelőorvosát.

Az oktatási államtitkárság viszont azt közölte a Magyar Időkkel, hogy hozzájuk eddig nem érkezett megkeresés az egyesülettől.

Az államtitkárság szerint olyan nem fordulhat elő, hogy egy orvos a tanuló vizsgálata nélkül ad ki orvosi igazolást, és ezzel legalizálja a tanuló iskolai hiányzását. Hozzátették: az igazolás kizárólag akkor adható ki, ha az orvos meggyőződött a tanuló betegségéről, illetve meggyógyulásáról, arról, hogy ismét mehet iskolába, nem veszélyeztetve mások egészségét.

A kormányzat álláspontja szerint

bevált az a gyakorlat, hogy a szülő három nap hiányzást igazolhat gyermekének,

ami elegendő lehet az iskolai időszakban megvalósítandó családi programokra, minden mást az iskolai időn kívül, délután vagy a hét végén, esetleg az iskolai szünetekben kell megszervezni.

Ha beteg a gyerek, akkor nyilván orvoshoz kell vinni, és a betegség tényéről és időtartamáról az orvos szabályszerűen kiállítja az igazolást. A szülő által igazolható három nap félévente, ebből a szempontból éppen az esetlegesen gyorsan gyógyuló betegségek okán lehet benne az iskolai házirendekben. Ha ennél hosszabb ideig beteg a gyerek, és nem kerül orvoshoz, akkor felvetődik a szülői felelősség kérdése – emelte ki az államtitkárság. A köznevelési jogszabályok egyébként semmilyen formában nem tartalmaznak időtartambeli megkötést a szülő által igazolható mulasztásra, azt az iskola határozhatja meg belső szabályzatában.

Ezeket olvasta már?