Jól fogy a hazai dinnye, elfogy a külföldi

2017. 07. 29., szombat, 17:15

Jelenleg nagyjából száz forintért lehet kapni a görögdinnye kilóját, azonban nem ez az átlagos tendencia: vannak üzletek, ahol a hetven forintos kilónkénti árral próbálják becsalogatni a fogyasztókat a boltokba.

Természetesen a jelenség miatt kinyílik a bicska a gazdák zsebében, mondván, ha az önköltségük sem térül meg, nem vesződnek a dinnyetermesztéssel. Most azonban felragyoghat a gazdák csillaga: elfogyott az olasz és a spanyol dinnye, a baj csak az, hogy már magyarból sincs nagyon sok.

Az áruházak polcain július vége felé már többféle dinnyével is lehet találkozni: kicsi – nagyjából háromkilós – a szingliknek, tigriscsíkos a vagányoknak, tízkilós a nagycsaládnak, magszegény a kis Marcikának.

Nemcsak a felhozatal, hanem jellemzően az árak is eléggé változékonyak. A kilónként hetven forintos zöldségtől – merthogy a dinnye termesztésében jobban hasonlít a zöldségekhez, mint a gyümölcsökhöz – egészen a 289 forintos dinnyéig mindent meg lehet találni. Az eltérő árak természetesen utalhatnak az eltérő minőségre is: elképzelhető, hogy a hetven forintos dinnyét gyorsan el kell adni, mielőtt rárohad a kereskedőre.

Elszállhatnak az árak

Habár a nyár közepe nem ígér nagy pénzeket a termelőknek, augusztustól minden megváltozhat, ha visszatér a kánikula.

“A száz forint körüli dinnyeár elfogadható a nyár közepén, azonban az biztos, hogy ha egy kereskedő 60-70 forintért árulja a dinnye kilóját, a termelő több mint valószínű, hogy önköltségi ár alatt adta el a termést” – ezt már a Fruitveb, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke mondta. Ledó Ferenc hozzátette, komoly esély van arra, hogy a tendencia megfordul.

Idén az összes hazai termés kétharmada korainak számít ugyanis, ami azt jelenti, hogy a gazdák már februárban elvetik a magokat, és palántát nevelnek belőle, majd fólia alá ültetik ki őket. Emiatt a szezon elején már lehetett magyar dinnyét kapni, ahogy spanyolt, és görögöt is, hatalmas volt a dömping.

Azonban érdemes tudni, hogy a spanyol és a görög dinnye nagyjából június végéig, július közepéig érkezik Magyarországra és a többi európai országba, utána már mindenhol magyar dinnyét esznek a fogyasztók. Illetve ennének, ha elég lenne a termés.

Ezeket olvasta már?