SMS-átverés terjed: óvakodjunk a 06 90-es, 06 91-es számoktól

2017. 10. 13., péntek, 09:13

Egyre több előfizetőt érintenek az átverős emelt díjas alkalmazások

Az utóbbi időben egyre gyakoribb probléma, hogy egyes csalók a gyors és könnyű pénzszerzés reményében a telefonon online felugró ablakokkal hirdetnek.

A figyelmetlen előfizetőket folyamatos költségek terhelik, emeltdíjas SMS fogadása miatt. Az NMHH felhívja a figyelmet, hogy az átverések elkerüléséhez az emeltdíjas szolgáltatás ingyenes letiltását lehet kérni a telefonszolgáltatótól.

Alaposan el kell olvasni a felugró üzeneteket, linkeket, apró betűs részeket, és

ne küldjön senki ismeretlen 06 90-es, 06 91-es telefonszámra, illetve 16-tal kezdődő ötjegyű rövidszámra üzenetet.

Ál-vírusirtók emelt díjas áron, felugró ablakok, ismeretlen e-mailek

A telefon-előfizetők számára kevésbé megszokott, hogy nagyon hasonló visszaélésekkel találkozhatnak okostelefonjaikon, mint az asztali számítógépek felhasználói.

A kellően vonzó vagy ijesztő reklámok alkalmasak arra, hogy egyetlen kattintással vagy gombnyomással elindítsanak egy folyamatot, amelynek végén a gyanútlan telefontulajdonos olyan emelt díjas szolgáltatás előfizetője lesz, amire véletlenül, figyelmetlenül iratkozott fel. A szövegekben azt állítják, hogy a telefon vírussal fertőzött – pedig nem biztos, hogy az –, és rögtön, felkínálva a megoldást is, „vírusirtás” elindítását javasolják és ajánlják fel.

Elhallgatják, vagy szinte észrevehetetlenül elrejtik, hogy az ajánlat valójában SMS küldését jelenti.

Kattintással az előfizető nemcsak a kétes értékű „vírusirtást” hagyja jóvá – amivel akár épp az ellenkező hatást elérve maga fertőzheti meg a készülékét valamilyen vírussal –, hanem az SMS elküldésével valójában megrendel egy olyan haszontalan SMS-küldő szolgáltatást, amely során a naponta vagy hetente érkező üzenetek fogadásáért egyenként akár több ezer forint kifizetésére is kötelezi magát.

Ezeket a magyarországi emelt díjas számról küldött, de általában külföldi székhelyű szolgáltatásokat nem, vagy csak nagyon nehezen lehet lemondani, a díjakkal gyakran csak utólag, a számlán lehet szembesülni, és a probléma megoldását nehezíti, hogy az apró betűs részben megadott ügyfélszolgálati elérhetőségek a valóságban sokszor nem is elérhetők

Ezeket olvasta már?