Téli olimpia: körvonalazódik a magyar csapat összetétele

2018. 01. 05., péntek, 10:22

A Magyar Olimpiai Bizottság számításai szerint 14-20 fős csapat indulhat a hamarosan kezdődő pjongcsangi téli játékokon.

Nagy Zsigmond csapatvezető kifejtette, alpesi síben két női és egy férfi, sífutásban pedig a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál (NOB) ösztöndíjas Kónya Ádám révén egy férfi versenyző indulása biztos, emellett Tóth Ivett műkorcsolyában szerzett kvótát a nemzet számára.

A sportvezető a rövidpályás gyorskorcsolyázóknál a maximális tíz kvótában reménykedik, alpesi síben és sífutásban pedig további egy-egy helyet tart elképzelhetőnek. Síakrobatikában, hódeszkában, síugrásban, gyorskorcsolyában, illetve bob- és szánkósportban szintén lehetséges az indulási jog megszerzése.

“A síugró Vörös Virág felépült súlyos térdsérüléséből, nem irreális a részvétele, de az alacsony létszám nehézséget jelenthet számára” – beszélt részletesebben a magyar kvótahelyzetről Nagy Zsigmond. “A szintén térdsérülésből felépült hódeszkás Gyarmati Pankának nagyon jól kell szerepelnie a hátralévő kvalifikációs versenyeken, hogy ott lehessen Pjongcsangban. Sílövészetben Szőcs Emőkének jó esélye van a részvételre, akárcsak Nagy Konrád gyorskorcsolyázónak, aki akár két számban is indulhat” – tette hozzá.

A szocsi olimpián lesiklásban hetedik Miklós Edit saját bevallása szerint teljesen felépült januárban elszenvedett súlyos térdsérüléséből, és ugyanolyan erős, mint egy évvel korábban.  “Szombaton utazok Amerikába, ahol három hétig edzőtáborozunk, majd kezdődik a Világkupa Kanadában” – mondta a csíkszeredai születésű sportoló, aki kifejtette, az első állomásra nincs megfogalmazott célja, edzésről edzésre és versenyről versenyre akar fejlődni, hogy február 9-én rajtoló olimpiára csúcsformába lendüljön.

Miklós Edit elárulta, hogy csak a két gyors számban tervezi az indulást. A kombinációban a műlesiklás miatt nem áll rajthoz, míg óriás-műlesiklásban azért, mert azt a játékokon a két főszáma előtt rendezik majd. Vékássy Bálint MOB-főtitkár arról beszélt, hogy számukra nincs különbség téli és nyári olimpia között, majd hozzátette, hogy a MOB-nak nincs külön eredményességi elvárása.

A magyarok eddig két ezüst- és négy bronzérmet gyűjtöttek a téli játékokon.

Ezeket olvasta már?