Akár százezreket is nyerhetünk egy jó lakáshitellel

2018. 03. 07., szerda, 21:04

A hosszabb kamatperiódusú, vagy futamidő végéig rögzített, fix kamatozású lakáskölcsönt igénylők 40 százaléka már minősített fogyasztóbarát lakáshitelt vesz fel, amely több százezer forintos megtakarítással járhat.

A hitelbírálattól a jelzálogjog törléséig egyszerű és gyors ügyfélkezelésre számíthatnak a fogyasztóbarát védjegyes konstrukciót választók. A Magyar Nemzeti Bank 2017 szeptemberében vezette be a minősített fogyasztóbarát hiteleket, amely mára minden nagyobb banknál és takarékszövetkezetnél elérhetőek.

A minősített lakáshitelek kamata és egyéb költségei kedvezőbbek a piaci átlagnál. A hitelajánlatok átláthatók és – az egységes feltételek miatt – könnyebben összehasonlíthatók egymással.  E hitelek fix kamatozásúak, vagyis a törlesztőrészlet 3, 5, 10 évig, vagy akár a futamidő alatt végig változatlan marad, és ez teszi hosszú távon kiszámíthatóvá a törlesztési terheket.

Fülöp Zsuzsa a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője a Kossuth Rádió Napközben című adásában elmondta, hogy az új rendszerben a hitelajánlatok átláthatók és – az egységes feltételek miatt – könnyebben összehasonlíthatókká váltak.

A fogyasztóbarát termékek összehasonlítására létrehoztak egy weboldalt, amelyen gyorsan, egyedileg személyre szabott hiteleket kiválaszthatják az ügyfelek.  A kalkuláció végén feketén-fehérén látszik hogy mekkora lesz a visszafizetendő összeg, mekkora lesz törlesztőrészlet, milyen  kezdeti költségekkel kell számolni. Az intézmények között  megindult egyfajta verseny a fogyasztóbarát hiteleken belül és bizonyos díjakat elengednek – fogalmazott.

Mire kell figyelni a szerződéskötés esetén?

Első ránézésre a teljes hiteldíj mutatók (THM) kedvezőbbnek tűnhetnek a változó kamatozású hitelek esetén, de azt nem tudjuk, hogy 10-20 év múlva, ezek a kamatok, hogy változnak, ezért nem szabad kizárólag csak a THM alapján választani – mutatott rá a szóvivő.

Ezeknél a konstrukcióknál három-, vagy hathavonta is változhatnak a kamatok.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a fogyasztóbarát hiteleknél az előtörlesztéshez is kapcsolódnak kedvezmények. Az előtörlesztési díj az előtörlesztési összeg 1 százaléka lehet, de lakástakarékpénztár megtakarításból történő fizetés esetén ez díjmentes.

A lakáshitel egy hosszú-távra szóló anyagi elkötelezettséget jelent, ezért fontos a tudatosság és az előre tervezés – mondta Fülöp Zsuzsa, aki szerint érdemes kalkulációt készíteni várható kiadásainkkal és bevételeinkkel.  A nem várt eseményekre létezik a hitelfedezeti biztosítás, amely átmeneti segítséget nyújthat a törlesztéshez.

A szóvivő szerint támogatandó, hogy pénzügyi tanácsadó véleményét is kikérik a hitelfelvétel előtt, amely azt jelzi, hogy tudatosan és felelősséggel vágnak bele az emberek a hitelfelvételbe.

Adósságfék szabályok 

Jogszabály rögzíti azokat az arányszámokat, amelyek meghatározzák, hogy mekkora összegű hitelt vehetnek fel az ügyfelek. Az adósságfék szabályok szerint a felvett hitelösszeg az ingatlan értékének maximum 80 százaléka lehet. A havi törlesztőrészlet 400 ezer forintos nettó fizetés esetén a kereset 50 százaléka, afölött pedig 60 százalék lehet.

Ezeket olvasta már?