Szeretett épületeink A Szivárvány Kultúrpalota

2012. 07. 28., szombat, 06:31

Az 1920-as években Kaposváron négy filmszínház is működött: az Elit, az Edison, az Uránia és az Apolló. 1928-ban aztán megépült a Városi Mozgóképszínház is, Lamping József tervei alapján és Horváth Andor kivitelezésében.

szivárvány kultúrpalota

A kivitelezésben nagy szerepe volt még Rózsa Ignácnak és Borovitz Imrének is, a bejárat feletti üvegablak pedig Róth Miksa keze munkáját dicséri.

A késői szecessziós stílusú épület teljes díszítése Egyiptom világát idézi. A bejárat fölötti ív Napóleon sapkáját idézi, a hódító egyiptomi elfoglalására emlékeztetve. Építészetileg különösen izgalmas és érdekes, hogy az emeleti oszlopsor felülről indul és nem ér le a földre, amolyan „hamis oszlopsor”.
Nyilván a legtöbb kaposvári tudja, hogy az épület elnevezése többször is változott az idők során. A Rákosi-érában Vörös Csillag Mozira nevezték át, a rendszerváltás után viszont pályázatot írtak ki egy új névre. A városvezetés tetszését végül dr. Csapláros Imre javaslata nyerte el, így Szivárvány Mozira keresztelték.

Két évvel ezelőttre pedig újjávarázsolták L. Balogh Krisztina tervei alapján, és a Szivárvány Kultúrpalota nevet kapta meg. A létesítmény a kaposvári kulturális élet egyik központja manapság.