Vese Világnapi egészségnap és betegklub foglalkozás lesz Kaposváron

2017. 03. 09., csütörtök, 11:34

Az elhízás krónikus vesebetegséghez vezethet, drasztikusan növeli a fő rizikófaktorok, így a kettes típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát - írta a Nemzeti Veseprogram az MTI-hez a mai vesevilágnap alkalmából eljuttatott közleményében.

A szakemberek kiemelten fontosnak tartják a sportra és az egészséges életmódra nevelést már gyermekkorban, hiszen az elhízás az egyik legjelentősebb kockázati tényezője a vesebetegség kialakulásának.

 
A Nemzetközi Nephrologiai Társaság (ISN) és a Vesealapítványok Nemzetközi Szövetsége (IFKF) magyar kezdeményezésre minden márciusának második csütörtökét a vese világnapjának nyilvánította. A világnap célja, hogy felhívják a figyelmet arra, a vesének központi szerepe van általános egészségünk szempontjából, továbbá, hogy világszerte csökkenjen a vesebetegségek és szövődményeik gyakorisága, súlyossága.

Az elhízás közvetve és közvetlenül is krónikus vesebetegséghez vezethet, drasztikusan növeli a kettes típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Azoknál az embereknél, akik túlsúlyosak vagy elhízottak többszörös a végstádiumú vesebetegség kialakulásának az esélye, mint a normál testsúlyúaknál. 

Ma Magyarországon minden 10. ember érintett valamely vesebetegségben. Évente mintegy 500-600 ezer vesebeteg szorul gondozásra, 270-300 (2014-ben ez a szám már 388 volt) veseátültetés valósul meg és közel 6500 krónikus veseelégtelenségben szenvedő beteg életben maradását biztosítja a művesekezelés. A vesebetegek és dialízisre kerülő betegek száma évente 4-6 százalékkal nő - írja a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház szerkesztőségünkbe eljuttatott meghívójában, ugyanis a kérdéssel Kaposváron is kiemelten foglalkoznak.

Március 14-én, kedden 14:00 órakor Vese Világnapi egészségnapot és betegklub foglalkozást tartanak az intézmény Rumi György konferenciatermében.

Ezeket olvasta már?