Délen az időhiány és a fájdalom miatt nem mozognak

2017. 07. 18., kedd, 07:38

A délen élők közül minden harmadik ember az időhiány miatt nem mozog eleget, de sokan, minden hetedik ember a fájdalomra is panaszkodik – derült ki egy májusi kutatásból.

Az Alföldön hiányzik a sportolási kedv

Idén májusban országos, reprezentatív felmérés zajlott 800 fő részvételével, amely a 30 év felettiek sportolási szokásait vizsgálta az egyes régiókban. A kutatásból kiderült, hogy a Dél-Alföldön és Dél-Dunántúlon élők miért mozognak kevesebbet a kelleténél: az elsődleges tényező mindkét régióban egyértelműen az időhiány (27% és 29%), bár ez elmarad az országos átlagtól, de nagyon sokan panaszkodtak a mozgással járó fájdalomra is (15%-16%). Érdekes, hogy az Alföld déli részén viszont azért sem mozognak rendszeresen, mert nem találtak számukra kedves, megfelelő sportágat. Ezzel kapcsolatban Dr. Nagy Sándor, a Magyar Nyugdíjasok Országos Szövetségének szenior mozgásszakértője hozzátette: „A rendszeres mozgás a 60 év felettiek körében még ritkább, ilyenkor már nem az időhiány az, ami akadályozza a sportot, hanem a túlsúly, a különböző betegségek, a mozgásszervi, ízületi fájdalmak. Ez egy ördögi kör, minél idősebb valaki, annál kevesebbet mozog, holott egyre inkább szüksége lenne a rendszeres testmozgásra az egészség megőrzéséhez és a mozgásszervi fájdalmak megelőzéséhez.”

Elindult a nyugdíjasok szenior mozgásprogramja

A Magyar Nyugdíjasok Országos Szövetsége évek óta misszióként tekint a szenior sportra, és különböző események szervezésével igyekszik meghozni az idősebb korosztály kedvét. Ennek érdekében számos sport és táncos eseményt szerveznek rendszeresen regionális tagszervezeteiken keresztül, amelyek célja, hogy minél több nyugdíjasnak lehetőséget biztosítsanak a mozgásra. Az déli régiókban például legközelebb Kecskeméten, Szolnokon és Békéscsabán szervezik meg a Voltaren Emulgel Forte Szenior Mozgásprogramjának eseményeit, a pontos időpontokról és helyszínekről a www.amozgaskonnyedsege.hu weboldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Délen bicikliznek a legtöbbet!

Az események között mindenki minden bizonnyal talál kedvére valót, hiszen a kutatás rámutatott, hogy a két déli régióban a legnépszerűbb mozgásforma a séta és a gyaloglás, ezt követi a kerékpározás, majd a túrázás, természetjárás. Érdekes, hogy országos viszonylatban a Dél-Alföldön bicikliznek a legtöbben, a válaszadók 68%-a. Mindkét régióban a válaszadók 16%-a úszik is, ezzel egyértelműen a negyedik legnépszerűbb mozgásformának számít. Idősebb korban is a testi és lelki egészség kulcsa a rendszeres mozgás. Sajnos ebben az életkorban gyakran előfordulnak olyan ízületi, mozgásszervi problémák, amelyek megakadályozzák a rendszeres sportot, ugyanakkor léteznek olyan külsőleg használható fájdalomcsillapító krémek és gélek, amelyek megszüntetik a fájdalmat, hatásuk akár 12 órán keresztül garantált és lehetővé teszik a könnyed mozgást, így az izületi fájdalomtól tabletta szedés nélkül is meg lehet szabadulni. Dr. Nagy Sándor szenior mozgásszakértő elmondta: „Ha valaki a séta, kirándulás, gyaloglás és könnyed sport mellett dönt, az számos előnyt könyvelhet el: a közös sport/mozgás átmozgatja a testet, segít a testsúly kordában tartásában és nem utolsó sorban kiváló társas tevékenység, szórakozás, amely lelkileg is építi a résztvevőket.”