Így kell jeleznie, ha bajban van a vízben: nagyobb az esély a túlélésre

2017. 07. 30., vasárnap, 17:06

Még az úszni tudókkal is nagyon könnyen előfordulhat, hogy egyszer csak olyan távolra kerülnek a parttól, hogy a helyzet veszélyes legyen, sőt, ennél is nagyobb a baj viharban. Ilyenkor akár úszva, akár vízi járművel nagyon fontos, hogy minél hamarabb vészjelzést adjon, hogy a segítség elinduljon, mert ez nagyon megnöveli az esélyeit.

Ha a viharjelző percenként 45-ször villan, úszva és járművel is maradjon a part 500 méteres közelében. A percenkénti 90 villanás esetén tilos a fürdés. Sokan nem veszik komolyan a jelzést, ami tényleg az ember életébe kerülhet. Amennyiben azonban mégis bajba kerülne, a következőképpen hívhat segítséget, még mielőtt fuldokolni kezdene.

Vészjelzések a vízben

Amennyiben úszás közben nem érzi magát biztonságban, keressen minél hamarabb valamit, amiben megkapaszkodhat, és innen feltartott kézzel jelezze, hogy bajban van. Ha ez nem lehetséges, akkor úszás közben emelje fel magasra a kezét, és integessen a part felé, miközben próbál kifelé haladni. Nagyon fontos, hogy ilyenkor megőrizze a nyugalmát! Még ha a part hallótávolságon kívül van is, vagy külföldön nem beszéli a helyiek nyelvét, akkor is érdemes kiáltással is jeleznie a helyzetét. 

Csónakban vagy más vízi járműben, ha a sodrás miatt nem sikerül elindulni a part felé, vagy más okból úgy gondolod, hogy baj van, többféleképpen is segítséget kérhetsz. A legáltalánosabb módszer egy zászló vagy más holmi körkörös, feltűnő lengetése. Ugyanígy, különösen éjszaka hasznos lehet zseblámpával a part felé köröket írni vagy morzejelezni. Az S.O.S. jelzés ...---... jelekből, azaz három rövid, három hosszú majd megint három rövid villanásból áll. Amennyiben van kéznél vörös színű fény, ennek meggyújtása is segélykérést jelent. Ha semmi nem áll ezek közül a rendelkezésedre, akkor a karjaid felemelésével és oldalirányú integetéssel próbálkozz, illetve amennyire csak biztonságos, emelkedj fel a járműben.