Újranyitják a világ legveszélyesebb ösvényét

2015. 03. 10., kedd, 09:07

Újra megnyitják az El Caminito de Rey hegyi ösvényt Spanyolországban. Kerítésekkel és korlátokkal tették biztonságosabbá, de így is inkább bátrabbaknak ajánlják a magasban kanyargó útvonalat. Tériszonyosok jobban teszik, ha másik ösvényt keresnek.

Az El Caminito del Rey egy hegyi ösvény Spanyolország Málaga tartományában, az El Chorro kanyon falára erősítve, száz méteres magasságban. Az 1900-as évek elején két vízierőmű építéséhez alakították ki, a keskeny pallókon közlekedtek a munkások.

Később túrázók fedezték fel, de csak bátraknak ajánlották, mert az útvonal szűk és meredek, védőkorlátok híján pedig egyáltalán nem volt biztonságos. Sokan ettől függetlenül kihívásként tekintettek az ösvényre.

1999 és 2000 között összesen öten haltak meg itt, a hatóságok ezért 14 éve úgy döntöttek, hogy senkit sem engednek a magasba, amíg nem teszik biztonságosabbá az ösvényt. Aki mégis felmerészkedett, magas bírságra számíthatott.

Az ösvényre 2,8 millió eurót költöttek: ebből az összegből kerítéseket, védőkorlátokat szereltek fel, amelyek már valamennyire védik azokat, akik nekivágnak a szédítő magasságnak.

Az ösvény az első hat hónapban valószínűleg ingyenes lesz, és utána sem tervezik magas belépődíj bevezetését. Az újranyitás tervezett időpontja március 28-a.

Ezeket olvasta már?