Autózás az érkező fagyban – Csak ha muszáj!

2017. 01. 06., péntek, 08:03

Mínusz 24 fok is lehet a hétvégén, az egész országban szokatlanul kemény fagy várható. Hogyan vészeljük át a sarkvidéki hideget használt autókkal?

Kíméletlenül fagyos légtömegek törtek be hazánkba, ma és az előttünk álló hétvégén Észak- és Északkelet-Magyarországon mínusz 20 foknál is hidegebb lehet. Az ország más tájain az erős szél okozhat hófúvást és mínusz 15 fok elég sok helyen lehet. Ez adta az ötletet, hogy ellenőrizzem a családban futó használt autók hűtőfolyadékának fagytűrését. Mindkettőt nyáron vettük, ki tudja, mennyire voltak gondosak a korábbi tulajdonosok.

Mit bír a hűtőfolyadék?

Mivel nem költöttem 10-20 ezer forintot a fagyállóság mérésére alkalmas refraktométerre, a legközelebbi benzinkúton vettem igénybe ezt a szolgáltatást, némi borravalóért. A fagyállómérés szinte minden töltőállomáson elérhető. A 2003-as Mazda 323 BJ-vel vidáman hajtottam el, az igazán takarékos 1,4-es motorban -46 Celsius-fokig nem fagy be a hűtőfolyadék, akár Szibériába is felkerekedhetnénk vele.

Tudom, hogy egy naponta többször használt autóba nemigen tud belefagyni a víz, de mínusz 16 fok semmi. A mi éghajlatunkon is legalább 25 fokos hidegre kell belőni a hűtőközeg fagytűrését, hogy bármi jön, nyugodtan alhassunk. (Ennél hidegebbre azonban az ADAC német autóklub álláspontja szerint nem érdemes felkészíteni a folyadékot, mert a fagyálló hővezető képessége rosszabb a desztillált vízénél. Ez nyári forróságban okozhat gondot, amikor ugyanezt a hűtőfolyadékot használjuk.)

Mit csináljak, ha nem fér bele a fagyálló?

1300 forintért vettem egy liter fagyállót a kúton, ami autós boltban kijön 600-900 forintból. Szerencsém volt, a hűtőfolyadék-kiegyenlítő tartályba rá lehetett tölteni, de ha tele van az ibrik, más módszerre van szükség.

Autója válogatja, de mindig van megoldás. A szakszerű például a blokkból leengedni vagy a hűtőradiátorból kiereszteni vizet, esetleg a kiegyenlítő tartályból kiszívni. Aki kétségbeesik és semmi mást nem tud csinálni, megvárhatja, amíg bemelegszik a motor és a hűtőrendszer túlnyomása a nem kellően hidegtűrő hűtőfolyadékot kibugyogja a kiegyenlítő tartályból és így van hová betölteni a fagyállót. Erre csak alaposan csatornázott, vízszűréssel ellátott területen vetemedjünk, például benzinkúton és beszéljük meg a személyzettel.

Glikol: töményen vagy hígítva?

Vannak előre, maximális fagyvédelemre bekevert koktélok, ezekkel a legkönnyebb a dolgunk. Azért kell kevert folyadékot használni, mert bármilyen furcsa is, a tiszta etilénglikolnál jobb a glikol és desztillált víz keverékének fagytűrése és a koncentrátumot tisztán a hűtőrendszerbe beleborítva romlik a folyadék hűtőképessége is. Aki koncentrátumot vesz, csak desztilált vízzel hígítsa, fele-fele arányban.

Aki nem biztos a dolgában, ellenőrizze alaposan, melyik nyílásba kell a fagyálló hűtőfolyadékot tölteni és melyikbe a téli ablakmosó-koncentrátumot, amiről szintén ne feledkezzünk meg! Az etilénglikol mérgező, bánjunk vele óvatosan!

Paradox módon rettenetes hidegben is felforrhat a hűtővíz, ami a nem kellően fagytűrő hűtőfolyadékra utal. Ha jégdugó keletkezik valahol, a víz nem tud keringeni és a megrekedő kis mennyiség kopogós hidegben is fel tud forrni.

Mi lesz az akkumulátorral?

Ennyire szigorú télben az akkumulátor teljesítőképessége határaira ér. Indítóképessége a negyedét-harmadát éri csak el a jó időben jellemzőnek. Segíthetünk azzal, ha finom csiszolóvászonnal megtisztítjuk a pólusokat, majd a visszatett sarukat enyhe kalapácsütéssel lejjebb segítjük a kúpos formájú pólusokon. De a gyenge telepek mínusz húszban letérdelnek, marad az alább bemutatott bikázás vagy az autó betolása. Betoláskor a vezető ráadja a gyújtást, kettesbe teszi a kézi váltót,  kinyomva tartja a kuplungot, amíg a jóakaratú emberek lendületbe hozzák az autót.

Ha már gurul a kocsi, akkor a kuplungot felengedve berántható a motor. A betolásnak ugyanazok korlátai, mint a motor beugrasztásának lejtőn lefelé gurulva: csak azonnal induló autóval szabad kísérletezni, különben elégetlen üzemanyag kerülhet a katalizátorba, ami végzetes lehet a méregdrága kipufogógáz-átalakítóra nézve. Megakadályozhatja a betolást a jeges útfelület. Rakatlan pickupok nagyot sűrítő dízelmotorja jégen, ahol minimális a súrlódás, simán blokkolja a hajtott kerekeket.

Vegyük az ideális esetet, hogy az akkumulátor és az önindító megoldja a dolgot. Rengetegen vezetnek, akik nem nyomják ki a kuplungot indítózáskor. Triviális ugyan, de emiatt az önindítónak sokkal nagyobb a terhelése, mert az üresbe tett váltóban is meg kell forgatnia a fogaskerekeket. Mínusz 20 fokban a jéghideg, kemény váltóolaj ellenállását nem szabad alábecsülni, legalább ilyenkor nyomják ki a kuplungot indítózáskor azok a hölgyek is, akik ezt máskor sosem teszik. Hátha átszoknak a helyes módszerre.

Indítás után hagyjuk körülbelül egy percet járni alapjáraton a motort, hogy kicsit magához térjen. Aztán induljunk el, ne járassuk egy helyben, mert üresjáratban nagyon lassan melegszik be, pusztítjuk a környezetet és pazaroljuk az üzemanyagot.

Hogyan vezessünk kemény fagyban?

Vezessünk óvatosan, mint a tanulóautóban, amit mindig kímélni kellett, mintha a kuplung súrlódó betétjének kopása közvetlenül az oktató lelkébe marna. Tehát kis gázzal, korán felkapcsolva és legfeljebb 2500-as fordulattal közlekedjünk.

Nagyon téved, aki abban hisz, hogy húzós gyorsításokkal kell lerövidíteni a hidegüzemet. Nemcsak a bemelegedés sebessége számít, hanem egyenletessége is. Az értelmetlenül terhelt motor valóban gyorsabban bemelegszik, de nagyon egyenetlenül, ami rosszat tesz neki.

Persze a ma 10-20 éves autók sok mindent kibírnak, legfeljebb nem félmillió, hanem 100-250 000 kilométer után jelentkeznek problémák. A szívó benzinesek kevésbé veszik zokon a gyötrést tájékozatlan vagy nemtörődöm vezetőktől, a turbós benzineseknek és a turbódízeleknek jóval hamarabb betesz a romboló hatású bemelegítés.

Tehát jéghideg motorral csak óvatosan, finoman. Ez minden hidegindításra vonatkozik, mert nekünk csak a mínusz 20 Celsius-fok tűnik rémesen hidegnek, de a 100 fok körüli olajjal és nagyjából 90 fokos vízzel üzemmeleg motort 5 vagy 20 fokban indítva is hidegüzem következik.

Ne lepődjünk meg, ha a sebességváltó eleinte karcosabban fogadja a fokozatokat. A váltóolajnak is van egy bemelegedési ideje, ami jelentősen megnő, ha tombolnak a mínuszok. Ennyire kemény fagyban kijön a friss és a megmerevedett, felkeményedett anyagú téli gumik különbsége. A modern, kézzel is benyomható puhaságú téli gumiabroncs ilyenkor kincset ér.

Bajok az üzemanyaggal

A dízel autók üzemanyagából mínusz 20-25 fokon már kiválhat a paraffin, eltömítve az üzemanyagszűrőt és megállítva a motort. De többnyire a sima gázolaj hidegtűrése is megfelelő. Ennél életszerűbb gond, hogy vízzel, khm, dúsított gázolajat vagy benzint tankolva az üzemanyagban képződő jégkása zárja el az üzemanyag útját. Ha ez megesett velünk is, az autónak fűtött helyen kell kiengednie, semmiképp ne melegítsük malacperzselővel, nyílt lánggal az üzemanyagszűrőt!

Jegesedésre nemcsak gagyi üzemanyagtól számíthatunk, hanem az utakon is. Készüljünk fel hóra, hófúvásra, valódi téli útviszonyokra! Mindenkinél legyen a kocsiban csoki, keksz, víz, télikabát, takaró, gyógyszer. Ellenőrizzük a téli gumik légnyomását, mert farkasordító hidegben fél barral is alacsonyabb lehet, mint nulla fokon.

Csak tele tankkal induljunk útnak és a félig kiürült tankot töltsük csurig! A személyautók motorja alapjáraton ketyegve nagyjából 0,7-1,8 liter üzemanyagot fogyaszt óránként, ne maradjunk fűtés nélkül egy baleset részeseként vagy útlezárásban rostokolva, mert nincs elég nafta. Vigyázzatok magatokra, vigyázzatok egymásra, ha autóba kell ülni a következő napokban! Mélyen igaz, hogy mindenkit hazavárnak.

Ezeket olvasta már?