28 ezret is érhet az új 20 ezres bankjegy: erre kell figyelni

2017. 03. 06., hétfő, 06:59

Sokan nem tudják, hogy egyes, számunkra hétköznapinak tűnő bankjegyek milyen sokat érhetnek a gyűjtőknek. Az alacsony sorszámú, "nyomdafriss" bankjegyek például jól hozhatnak a konyhára. Vajon hol találkozhatunk ilyen forintbankjegyekkel?

Tavaly ősszel nagy port kavartak az Angliában bevezetett műanyagból készült új 5 fontos bankjegyek. Az alacsony sorszámú darabokért ugyanis egyesek akár az 5 fontosok negyvenszeresét is hajlandóak voltak kifizetni.

Persze annál többet ér egy új 5 fontos, minél közelebb van a sorszáma az első darabéhoz. A legelső polimerből készült bankjegyet azonban hiába keressük, azt a bank megtartotta, hogy később elárverezhesse.

A közelmúltban hazánkban is új bankjegyek debütáltak, ennek kapcsán lettünk kíváncsiak arra, nálunk mennyit fizetnek a gyűjtők az alacsony sorszámú darabokért.

Hol kell keresni az új bankjegyek első darabjait?

Az MNB a forintbankjegyeket és -érméket a számlatulajdonosain (hitelintézetek, Magyar Posta Zrt.) keresztül hozza forgalomba. A hitelintézetek és a Magyar Posta Zrt. az MNB-nél vezetett számlájuk terhére vesznek fel készpénzt a jegybanktól, amelyet az ő megbízásuk alapján eljáró készpénzlogisztikai szolgáltatást végző vállalkozások az ATM-ekbe töltenek, vagy elszállítanak a hitelintézeti, illetve postai fiókokba, valamint a hitelintézeteknél számlával rendelkező vállalkozásokhoz (például üzletekbe, kereskedelmi egységek, benzinkutakra) - válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére az MNB sajtóosztálya.

Mi számít alacsony sorszámnak?

A forintbankjegyeken lévő sorszámok címletenként eltérő két betűből és hét számjegyből állnak. Ezek a gyártási folyamat utolsó előtti fázisában magasnyomtatással kerülnek a bankjegyekre. Az alacsony sorszámú bankjegyek azonban első körben nem kerülnek a forgalomba, azokat a Magyar Pénzverő Zrt.-től lehet megvásárolni.

Gyűjtői célokra címletenként rendszerint az 1-től 200-ig, esetenként 1-től 500 vagy 600-ig terjedő számozású nyomdafriss bankjegyeket különíti el az MNB

- tették hozzá.

Az új 2 ezer és 5 ezer forintos bankjegyek várhatóan egy-két héten belül lesznek megvásárolhatóak. Az pedig, hogy ezekért mennyit kell majd fizetnünk a Magyar Pénzverő Zrt. saját kereskedelmi gyakorlata és üzletpolitikája szerint határozza meg.

A pénzverő honlapján most is kínál vásárlásra néhány forgalomban lévő alacsonysorszámú bankjegyet. 

  • Egy 2009-ben gyártott húszezres például GB 0000171-es sorszámmal most 29 500 forintért vásárolható meg. 
  • Egy 2016-ban gyártott húszezres pedig GE 0000035-ös sorszámmal 28 000 forintba kerül.
  •  De találni 2010-ben gyártott kétezrest is CB 0000101-es sorszámmal, amit most 4 500 forintért kínálnak.

Lecserélhetik az érméket is?

A bankjegycsere program még 2014-ben vette kezdetét és a tervek szerint 2019-ig tart majd, vagyis eddig kell majd lecserélni az ezres és ötszáz forintos bankjegyeket is. Vajon új érmék is jönnek majd?

Az MNB folyamatosan vizsgálja, hogy a bankjegy- és érmecímletek megfelelően töltik-e be a szerepüket a készpénzforgalomban. Jelenleg az MNB semmilyen olyan szakmai indokot nem azonosított, amely szükségessé tenné a forgalmi érmék cseréjét - tudta meg a Pénzcentrum.

És mi lesz a régi bankjegyek sorsa? A forgalomból kivont bankjegyeket az MNB megsemmisíti és zöld energia előállítására hasznosítja.