Piroson áthajtás, záróvonalon átlépés - autós gyöngyszemek Kaposváron

2017. 03. 10., péntek, 12:56

Olvasóink nap mint nap küldenek olyan fotókat, videókat, amelyek a szabálytalan kaposvári autós közlekedést mutatják be. Most csokorba szedtünk néhány videót bátor, figyelmetlen és hanyag sofőrökről.

Az alábbi felvételen egy autós nem bír várni még 5 másodpercet, és kockázatot vállalva, átlépve a záróvonalat, áthajt a szembejövő sávba.

Egy terpjárós autóvezető úgy dönt, hogy saját szabályokat alkot és aszerint közlekedik: az egyenesen haladó sávból szabálytalanul balra kanyarodik.

Az útkereszteződés közepén, éppen egy gyalogátkelő helyen vált sávot a gépjárművezető. Biztosan nagyon sürgős volt és sietett.

De nemcsak az autósok, a biciklisek közt is akad szép számmal olyan, aki figyelmetlenül közlekedik. Ez a bringás például vagy azt gondolta, hogy elsőbbsége van, vagy azt, hogy tegnap sem jött semmi. A Zárda utca ezen része ugyan egyirányú, a kerékpárosok azonban a felfestett sávon haladhatnak, de a Kontrássy utcához érve elsőbbségadási kötelezettségük van.

A fehér Opel vezetőjét a gyalogosok hidegen hagyják, és úgy gondolja, ő úgyis jobban siet.

És itt van a jól ismert helyzet, amikor két gyalogos megáll beszélgetni a gyalogátjáró kellős közepén. Ott biztos nem fújt annyira a szél.

Akkor is meglepődik az autóvezető, amikor egyszer csak bevág elé szemből egy másik autó és leparkol.

Egy előzés az átjárón és egy előzés a záróvonalon. Csak ott nem előzött, ahol szabad. Legalább jelezte előzési szándékát...

Az alábbi sofőrnek sem tűnt fel, hogy zárovanalat lép át: egyszerre három autót előz meg.  

Néhány másodpercnyi előnyért érdemes ennyire sietni?

"Én busszal vagyok! Nem mindig tudok jobbra is, balra is nézni!" 

Igaz, hogy nagyjából 50 méterre van a zebra, de ő inkább átszalad a cikázó autók között.

A jelzőlámpánál: "Piros... Milyen csodás szín! Sárga... De gyönyörű! Zöld... Milyen szép! Megint piros. Ezt már láttuk, menjünk!"

Az alábbi felvételen ismét egyértelműen látszik, hogy a szabálytalankodással nem nyerünk többet 1-2 másodpercnél. Ráadásul, ahogy kifordul az autós, később újabb piros lámpa fogadja. Megéri kockáztatni?

Az sofőr szép türelmesen átengedi a gyalogosokat, majd amikor indulna, hirtelen a látóterén kívülről érkezik egy görkorcsolyás és begurul az autó elé. Valószínűleg megijedhetett a jáfművezető.

Ezek a felvételek egyértelműen bizonyítják, hogy a türelmetlenség az egyik leggyakoribb forrása a szabálytalnkodásnak. Sokan nem gondolnak bele, hogy milyen következményei lehetnek tetteiknek, és, hogy pillanatok alatt megtörténhet a baj, vagy jöhet egy zsíros büntetés. Mindezt miért? Néhány másodpercért.

Ami pedig szintén fontos: a gyalogos és a bringás próbálja meg az autós szemszögéből látni a világot, az autós pedig a gyalogos és kerékpáros oldaláról. Sokszor tapasztaljuk autóval, kerékpárral vagy gyalogosan járva-kelve, hogy vannak, akik felsőbb rangúnak képzelik magukat a közlekedésben. Pedig ez nem így van!

Mindenki egyenrangú és mindenkit hazavárnak!