Kik okozzák a legtöbb balesetet?

2017. 09. 23., szombat, 10:16

Az agresszív sofőrnek a közút is csatatér. A bátorság gyakran a lóerővel arányos, a terepjárósok gyakran csak villantanak, ha a kisautó nem iszkol azonnal a külső sávba - esetenként a "megtorlás" sem kizárt. Idén az első félévben 269-en haltak meg az utakon.

2017 első felében a személyi sérüléses közúti balesetek és az ittasan okozott balesetek száma csökkent az előző év az előző év azonos időszakához képest, sőt a halálos balesetek száma is csökkent, ám 2 fővel többen haltak meg a közutakon – 269-en -, és az 1 balesetre jutó áldozatszám csekély mértékben nőtt.

Összességében azonban mindenképpen biztató adat, hogy míg 2005-ben 1268-an, addig 10 évvel később már csak 644-en haltak meg közúti balesetben.

Kiss Csaba, az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottságának főtitkára a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta: évtizedek óta a sebesség nem megfelelő megválasztása okozza a balesetek túlnyomó részét.

Úgy vélte, a járművezetők többsége tisztában van a legfontosabb közlekedési szabályokkal, ám ezt könnyelműségből megszeghetik, így például nem használják a biztonsági övet, nem veszik figyelembe a jelzőtáblákat, vagy gyorsabban hajtanak a megengedettnél.

Arról is beszélt, hogy már gyermekkorban el kell kezdeni a nevelést a közlekedésről, és ne csak a pedagógusokra bízzuk ezt, hiszen a szülői példamutatás megengedhetetlenül fontos. Lényeges, hogy bármikor, ha gyermekkel közlekedünk, ne menjünk át a tilos jelzésen akár gyalogosként is, vagyis tartsuk be a szabályokat – fűzte hozzá.

Kiss Csaba a műsorban elmondta: a rendőri ellenőrzések, és minden más, amellyel a közlekedésbiztonságra fel lehet hívni a figyelmet, nagyon hasznosak. Ezért fontosak a havonta megszervezett akciók, illetve a médiában sokszor visszatérően beszélnek erről –ez is sokszor eredményre vezet. A húsvéti ünnepek előtt például sokszor szó van az ittas járművezetés veszélyeiről, a tapasztalat szerint pedig a felével kevesebben ülnek ittasan a volán mögé, mintha egy átlagos hétköznapon, váratlanul végez a rendőrség ellenőrzéseket – magyarázta a szakember.