premier Újabb darabbal bővül a Roxínház repertoárja

2013. 02. 18., hétfő, 07:01

Kamaszkorba lépett idén a Kaposvári Roxínház. A 13 éves társulat az elmúlt évadokhoz hasonlóan 4 új előadással szórakoztatja a közönséget, legutóbb az Aladdin zenés mesejátékot mutatták be. A munka nem állt le, márciusban ismét premiert tartanak.

roxínház

A 2000 őszén alakult Roxínház egykor azzal a céllal jött létre, hogy a zenét, táncot és a színházat kedvelő fiataloknak lehetőséget biztosítson tehetségük kibontakoztatására. Azóta már elindult az utánpótláscsoportok képzése is, már nem csak a felnőtt társulat vállal aktív szerepet a darabokban, hanem a fiatalok is. Az Aladdinban ők is színpadra léptek, több mint 20 teltházas előadáson mutathatták meg tudásukat a kaposvári és a vidéki közönségnek. A társulat legközelebb szintén a gyerekeknek kedvez, Urbán Gyula: Minden egér szereti a sajtot című művét állítják színpadra. Eredetileg bábjátékot írt a szerző, majd lett belőle játékfilm, most pedig zenés mesejáték.

A közelgő új bemutató kapcsán Szabolcsi János, az egyik társulatalapító tag elmondta: a Roxínházas változathoz a szerző plusz dalszövegeket írt, melyeket az összessel egyetemben Sebesi Tamás, a társulat zeneszerzője zenésített meg. A 7, emberi tulajdonságokkal felruházott szereplő mellett a tánckar is megjelenik a színpadon. A mese két egércsalád nem éppen felhőtlen együttéléséről szól, egy Rómeó és Júlia történet egérbőrbe szabva. A sajtkészítő műhelyben elő szürkeegér család bosszúságára egy fehéregér család költözik a közelükbe, s ezzel kezdetét is veszi a viszálykodás. Csak a két gyerek, a szürke Soma, és a fehér Fruzsina jön ki egymással, mi több, ők rögtön szerelembe esnek. A szülők nem nézik jó szemmel a fiatalok kapcsolatát, mígnem a kusza ügy végén a Nagy Macska Mágus megtanítja mindkét családot, hogy nem kell gyűlölni valakit azért, mert más.

A próbákat január második felében kezdték el, a már begyakorolt részeket a következő hetekben fűzik össze, míg az előadás végül készen áll majd a márciusi bemutatóra. Szabolcsi János azt is kiemelte, hogy 13 bérletes, és további 2-7 bérletszünetes előadást tartanak a darabból, ami a Roxínház léptékével számolva soknak mondható. A mesejáték után még egy bemutató lesz az idei évadban, de a Bástya sétány 77. már a felnőtt közönséget célozza meg. Az operettnek íródott, de zenés játékká szelídült darab 3 lány és 3 fiú, közös lakásban zajló életébe kalauzolja el a nézőket.