boldog születésnapot Pogány Judit: 70!

2014. 09. 10., szerda, 17:58

Hetvenedik születésnapját ünnepli ma Pogány Judit, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőnk, Kaposvár szülötte. Alábbi összeállításunkban felidézzük kaposvári éveit, néhány videóval bővítve a művésznő filmes alakításaiból. Isten éltesse!

Pogány Judit 1944. szeptember 10-én született Kaposváron.

A közgazdasági technikum elvégzése után jelentkezik a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol az első rostán eltanácsolják. Nyilatkozataiban említi, hogy igazat ad a felvételiztető vizsgabizottságnak, jelentéktelen kislányként közhelyes versekkel próbálkozott.

Életműdíj a Gyermekszínházi biennálén májusban:

Érettségi után visszaköltözik Kaposvárra, és másfél évig a Kaposvári Megyei Bíróságon adminisztrátorként dolgozik. Munka mellett Takács László segédrendező amatőr színjátszókörében játszik el néhány szerepet. 1965-ben a csoport fellép az országos Ki mit tud?-on, és bekerül a döntőbe. Produkciójukat a kaposvári Csiky Gergely Színház vezetése is látja, készülő új előadásukba fiatal lányokat keresnek, melybe Pogány Juditot is meghívják. Meghallgatás után segédszínészi állást ajánlanak számára, melyet rögtön elfogad.

A legényanya (1989):

Először a kórus és tánckar tagja, később kisebb prózai szerepeket játszik. Ebben az időszakban ismerkedik meg későbbi férjével, Koltai Róbert színművésszel, aki ekkor már a színház oszlopos tagja. Az igazi áttörést színészi pályájában az 1968-1969-es évad hozza el, amikor Zsámbéki Gábor friss diplomás rendezőként Kaposvárra szerződik, és szerepet ad Pogány Juditnak a Várj míg sötét című színdarabban.A következő, 1969-1970-es évadtól elindul színházi karrierje: Csorba István rendezésében a Hamupipőke címszerepét alakítja, és még ebben az évadban megkapja a színész minősítést.

Csinibaba (1997):

1971-ben összeházasodik Koltai Róberttel, a következő évben, 1972-ben megszületik fiúk, Koltai Gábor.1973-tól Ascher Tamás rendezésében a Pinokkió főszerepét játssza, melyre szülés után napi több órás intenzív edzéssel készül a színésznő, hogy hitelesen keltse életre a szikár fabábu lényét és mozgását. Számtalan szereppel bízzák meg a kaposvári évek alatt, többek között Shakespeare: Ahogy tetszik című drámájában Rosalindát, Csehov Ivanovjában Anna Petrovnát alakítja, mindkettőt Zsámbéki Gábor rendezésében. Sarkadi Imre Oszlopos Simeonjában Zsuzsit, a megalázott, gyilkos nőt kelti életre, a darabot Gazdag Gyula rendezi. Érett, kiforrott művésszé fejlődik, az új rendező generáció legnagyobbjaival dolgozik együtt a kaposvári évek alatt, mint például: Babarczy László, Ascher Tamás, Zsámbéki Gábor.

Zimmer Feri (1998):

Elismert filmrendezőkkel forgat, mint Gazdag Gyula, akinek filmjeiből több tudható meg a Kádár-rendszer valóságáról, mint néhány átfogó szociológiai munkából. A Bástyasétány 74' című filmet 1974-ben mutatják be, melyben Pogány Judit Bözsi szerepét alakítja. Lugossy Lászlóval 1975-ben forgatja az Azonosítás című filmet, mely a következő évben a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Ezüst Medve-díjat nyer.1978-ban - 34 évesen - színészi munkáját Jászai Mari-díjjal ismerik el.1980-tól 14 évadra (1994) ismét visszatért Kaposvárra a Csiky Gergely Színházhoz.

És egy rövidfilm beharangozója a tavalyi montreali filmfesztiválról: