Rock and roll nosztalgia Fenyő-módra - Fenyő Miklóssal beszélgettünk

2017. 04. 19., szerda, 17:08

Fenyő Miklós idén töltötte a 70. életévét, és a szokástól eltérően – mert általában az ünnepelt kapja az ajándékot, és nem adja – jubileumi koncertturnéval örvendezteti meg rajongóit. Május 6-án Kaposvárra is ellátogat a magyar rock and roll atyja. Munkásságát láthattuk a mozivásznon és a színpadon is, a jubileumon pedig egy karnyújtásnyira a közönségtől csavarja fel a szőnyeget egy hatalmas buli erejéig.

A jubileumi koncertre igen széles repertoárból válogathat. Milyen szisztéma szerint kerültek a kiválasztottak a dallistába?

Minden koncerten különös hangsúlyt fektetek a dallista összeállítására. Természetesen elhangoznak azok a dalok, amelyeket megszokott tőlem a közönség, amiket mindenki vár, és amik nélkül hiányérzete lenne a közönségnek, de mindig játszom olyan dalokat is, amik az én szívemhez állnak közelebb, illetve azok a rajongók ismernek jobban, akik nemcsak a legnagyobb slágerek miatt jönnek, hanem mélyebben ismerik a pályafutásomat.

Mennyi lesz a koncertből a nosztalgia, és mennyire számíthat a közönség új dalokra?

A koncerten elhangoznak majd klasszikus Hungária slágerek, illetve a szóló pályafutásomból is jó pár dal. A koncert sztárvendége Dolly, aki szintén olyan dalokat énekel, amit mindenki együtt fog vele énekelni. Ha úgy vesszük, inkább a nosztalgiáról fog szólni, hiszen a közönség azért jön, hogy amit az évtizedek alatt magába szívott tőlem, azt most a koncerten viszonthallhassa.
 
Ha azt mondom Fenyő Miklós, mindenkinek a rock and roll jut eszébe. Ön szerint Magyarországon ma mennyire népszerű ez a műfaj?

Nálam mindenképpen a legnépszerűbb. A közönség évről évre megtölti a sportcsarnokokat a koncertjeimen, illetve minden évben két önálló nagy koncertet tartunk Budapesten. Emiatt úgy gondolom, hogy a műfaj iránt, és az én koncertjeim iránt nem csökken az érdeklődés. 

Milyen érzés az, hogy a fiatalabb korosztály is ismeri a nevét, dúdolja a dalait?

Természetesen örülök neki, hogy mára gyakorlatilag három generáció jár már a koncertjeimre, hiszen a korosztályomból sokan a gyerekeket, unokákat is hozzák magukkal. Így lehetek örökzöld.

Szinte végtelen az örökzöld muzsikáinak a sora, van saját kedvence?

Természetesen vannak kedvenc dalaim, ami nem feltétlenül egyezik a közönség-kedvencekkel. Hogy mely dalok ezek, azt megtartanám magamnak.

Milyen érzés az évtizedekkel ezelőtt írt zenéket a 70. jubileumi koncertturné állomásain előadni? Aktuálisak ma is a szövegek?

A szövegek nem korfüggők, azok nem tudják elveszíteni aktualitásukat. A 70. jubileumi turné valamennyi állomása egy nosztalgiautazás is számomra, minden alkalommal visszatekintek, és felidézem magamban azokat az időket, amikor a dalok íródtak. 
 
A jubileumi koncertjének vendégelőadói között több híres művész is szerepet kapott. Miért őket választotta?

A budapesti koncerten, ami éppen a születésnapomon volt, sok vendéget hívtam. Ők azok, akik fontos szerepet töltöttek be az életem különböző szakaszaiban. Jelen voltak a gyerekeim, zenésztársaim, felfedezettjeim, és színészek, akik valamelyik általam írt színházi musicalben vagy a Made in Hungária filmben játszottak.

Kaposváron is nagyon szeretik a dalait, a kaposvári Roxínház is színpadra vitte a Made in Hungária című előadást. Milyen érzés, hogy a filmvásznon és a színházban is végig nézheti élete főbb momentumait?

Fantasztikus érzés, hálás vagyok a 
sorsnak, hogy lehetőséget adott nekem erre. 

Hogyan szól a rock and roll 70 fölött, mik a további tervek?

Folyamatosan dolgozunk, tele vagyunk tervekkel. Most éppen a kaposvári koncertre koncentrálunk a legjobban. 

Keveset tudunk a privát életéről. Miként telnek a napjai, amikor éppen nem zenél?

Nem véletlen, hogy a magánéletemről nem sokat tudni. Maradjunk ennyiben, ahogy az egyik dalom refrénjében szerepel: „...meccset nézek és hozzá sört iszok...”.

Ezeket látta már?