Má nem nyől a szöllővessző Jakab napja után

2017. 07. 25., kedd, 09:53

Jakab napja. A kalendáriumokban a júliust Szent Jakab havának nevezték, névünnepéhez számos időjárási és termésjóslás kapcsolódik. Ezek jó része a régi kalendáriumokból ered, például ha Jakab napon tiszta az ég, sok gyümölcs lesz.

Méhner Vilmos Mulattató képes naptárának 1899-i kiadása ezt mondja Jakab napjáról:

Ha Jakab napon tiszta az ég, sok gyümölcs lesz.

Ezt a jóslatot a somogyi gyűjtők is feljegyezték Lábodon, Mesztegnyőn és másutt is. Ha viszont esős az idő, a lábodiak szerint kárt szenved a dió és a mogyoró.

Fontos ez a nap a szőlőtermelők számára is: Jakabkor megszűnik a hajtások növekedése, a bogyók elkezdenek „tarkulni”, édesedni. Ahogy Kapolyon kifejezik „ezután má nëm nyől a szöllővessző, a szöllőszöme bőre vékonyul.” Mesztegnyőn a zabaratás határnapja, eddigre „lë köllött aratnyi”.

A Balaton mentén régen is nevezetes volt Szántódpuszta Jakab-napi búcsúja, manapság pedig nagyszabású idegenforgalmi esemény.

Szent Jakab napjához fűződő népi hiedelmek:

A hagyomány szerint a Jakab-napra kelt csirkék gyorsabban fognak felnőni, a fokhagyma kiszedése is ezen a napon javasolt. Egy másik megfigyelés szerint Jakab-napra a zabot mindenhol le kell aratni, mert különben Jakab lova kitiporja, vagyis már nem lehet betakarítani. A szegediek ezen a napon kezdték a learatott búza nyomtatását.

Jakab nevét növények is őrzik. A jakabalma július végén érik, egy szintén korai szőlőfajtát Székesfehérvár környékén jakabszőlő néven ismernek. Van, ahol úgy tartják, hogy Jakab beszenteli a gyümölcsöt, vagyis ami addig a fákon maradt, az be is fog érni.

A Jakab-napi időből jósoltak a téli időjárásra is. Általában a július végi viharos időt összekapcsolták a szentekkel: ha dörög az ég, „Illés szekere zörög", ha több napon át tart a zivatar: „Illés meg Jakab Annát kergeti". Székesfehérvári megfigyelés szerint Jakab-napon „virágzik a hó", vagyis a viharfelhőkből sok téli hóra következtetnek. A tápéiak a szélirányból jósolnak: az északi szél hideg, a déli enyhe telet jelent.