Új köztéri alkotás Kaposváron - hazaszeretet szüli vitéz Varga Károly szobrait

2017. 11. 19., vasárnap, 18:06

A reformáció ötszázadik évfordulóján avattak szép köztéri szobrot, emlékező vallási kopjafát Kaposváron, a Csertán Márton Otthon kertjében. Jubileumok találkoztak össze: ez a kopjafa vitéz Varga Károly fafaragó mester 75. köztéri alkotása.

Az egykori kaposvári Füredi laktanyában szolgáló katona már tisztes ideje alatt is szívesen faragott, 1986-ban a legmagasabb katonai vezetők jelenlétében díjazták alkotásait Balatonkenesén. Minden nap vésőt fog szentgáloskéri műhelyében a kezébe: főként szép kopjafák, egész alakos köztéri emlékművek, sokszor pedig éppen fokos nyelek, ládák, dobozok, fali tükrök, tálcák dicsérik munkáinak gazdagságát. 

A hetvenhat éves mester leállíthatatlan, nincs olyan huszárrendezvény a megyében, ahol ne viselné az egykori 3. Ferdinánd huszárezred szép öltözékét. 2000 óta tagja a Somogyi Huszároknak, tíz éve a vitézi rend választotta soraiba.

Ez idő alatt nemcsak protokollt teljesített, hiszen nincs olyan kaposvári óvoda vagy iskola, ahol ne találkozott volna a csillogó szemű gyermekekkel. A hazaszeretet a legfontosabb gondolat, amely a vésőjét vezeti. Rengeteg köztéri alkotása díszíti Somogyország tereit, utcáit, de Horvátországban, Szlovéniában, természetesen többet adományozott a szeretett Erdélybe, sőt Amerikában is áll kopjafája.

– A Berkeley Springs-i ’56-os szövetség keresett még annak idején, hogy az Alba Regia kápolnájukba egy szép címert, a kertbe pedig egy kopjafát faragjak. Repülővel utazott az alkotásom, ez jutott a legmesszebbre. Ma is levelezek az ottani magyarokkal…

- A Csertán Márton nyugdíjasházból egy hozzátartozó keresett meg, szeretett rokonuk nemrég itt hunyt el, s az emlékező gondolat egybeesett a reformáció nagy évfordulójával. Sokat tanulmányoztam a reformáció gondolatait, majd egy öreg, kemény somogyacsai akácfába álmodtam bele a büszke, hazáját szerető, megtartó, de a nehéz helyzetekben mindig egymásért küzdő magyarság ideáját…