Januártól megszűnik a hab és szódapatron

2017. 12. 03., vasárnap, 19:08

Január elsejétől megszűnik a hab és szódapatron, írja a Liss Patrongyártó, Töltő és Forgalmazó Kft. közleményében. Ez azt jelenti, hogy a hagyományos szódásszifonról át kell majd állni egy modernebb fejlesztésű változatra.

Ez az árát is növelni fogja, most 999 fortintól 1290 forintra nő, és nem visszaváltható.

Eldobható patron lesz helyette. Így egy liter házi szóda előállításának önköltsége 100 forintra emelkedik. A technológiaváltásra szükség volt, mert míg 30-40 éve évi 300 millió darab patront tudtak értékesíteni, mostanra 10 millióra csökkent ez a szám.

Külföldön már mindenütt az eldobható patron van forgalomban. A patronokat március 31-ig az értékesítőhelyeken visszaveszik.

Szóda történelem:

A szódavíz (másként szikvíz, a köznyelvben szóda is), nyomás alatt lévő szénsavas ital. „Szikvíznek” csak olyan terméket szabad nevezni Magyarországon, amit szifonfejes palackba, vagy speciális fejjel ellátott (szifonfejes felvezető szárral) szikvizes ballonba (általában 25 literes ballonokba) töltenek. Kitűnő szomjoltó ital, illetve fröccs-adalék. Magyarországon való gyártását Jedlik Ányos dolgozta ki. 2013-ban a szikvíz bekerült a Magyar Értéktárba (Hungarikum, Hagyományos különleges termék. (Maga a szikvíz szó onnan ered, hogy szódavíz készítéséhez felhasznált szénsavat tévesen a sziksóval azonosították.)

Magyarországon 1826-ban Jedlik Ányos ért el új eredményeket, amikor a Győrbe szállított balatonfüredi ásványvizet szerette volna egy friss, mesterséges szénsavas vízzel helyettesíteni. Először csak rendtársait lepte meg egy általa „apparatus acidularis”-nak nevezett berendezéssel, majd 1828-29-ben kezdett behatóan foglalkozni a mesterséges savanyúvíznek iparilag is használható készítési módjával. Ismert volt számára, hogy Genfben már régebb óta állítanak elő savanyúvizet, de ezeket az eljárásokat titokban tartották. Hamarosan azonban ő is hatékony eljárást dolgozott ki, amit 1830-ban közzé is tettek Bécsben, Jedlik latin nyelvű cikkét németre fordítva. Az ő nevéhez fűződik a szikvíz olcsó nagyüzemi gyártása Magyarországon, és az a megoldás, hogy a szifon aljáról egy cső segítségével érdemes a szódavizet kinyerni, hogy több széndioxid maradjon az italban.