A Szivárvány Filmklub bemutatja: Rögtönzött Szerelem

2018. 02. 07., szerda, 11:29

A héten elkezdődött a Filmklub második évada a Szivárvány Kultúrpalotában, aminek az első filmje a Rögtönzött Szerelem – eredeti címén The Big Sick – volt, amit február hetedikén tekinthetnek meg utoljára az érdeklődők. De mi is olyan különleges ebben a tavaly megjelent romantikus vígjátékban?

A Rögtönzött Szerelem egy igaz történeten alapuló románcot mutat be a főszerepben saját magát alakító Kumail Nanjiani és a jövendőbeli feleségét, Emily-t játszó Zoe Kazan között. A film könnyeden indít, a zsánerhez tartozó klisékkel operálva, ami azonban nem tart sokáig, és egy igazi drámává alakul át a love story. Sok, napjainkban a huszonéves korosztályt érintő problémával szembeállít minket a film az identitáskereséstől, a komplex szerelmi kapcsolatokon át – legyen az egy hosszú ideje tartó házasság vagy egy burjánzó szerelem – az önmegvalósításig.

Üdítő volt egy olyan romantikus filmet látni, amiben a két szerelmes fél szüleire is szántak időt. Kumail kapcsolata Emily szüleivel egy olyan ritka szelete a valóságnak, amit nem szoktak megvillantani a filmvásznakon. Emily édesanyját játszó Holly Hunter pedig az egyik legjobb karakter az egész történetben, aki sokszor ellopta a showt a főszereplőtől, időnként szó szerint. A másik olyan intim pillanat, amire nem számítottam, az Kumail konfrontációja volt a pakisztáni hagyományokat szigorúan betartó szüleivel szemben, akiknek a ragaszkodása az elrendezett házassághoz – aminek súlyát Kumail így fogalmazta meg: „Pakisztánban ezt csak simán házasságnak hívjuk” – az egyik alapvető forrása a konfliktusnak a filmben.

A Rögtönzött Szerelem egy modern szerelmes történet, amiben komplex döntések, kényelmetlen és sokszor kínos, de legalább olyan vicces beszélgetések tárulnak elénk szerelemről, családról, házasságról és etnikai hovatartozásról. Akit érdekel a film, az még szerda este meg tudja nézni a Szivárvány Kultúrpalotában. A Filmklub következő vetítése február 19-én lesz, ahol a Volt Egyszer Egy Szíria belga-francia-libanoni filmet tekinthetjük meg.