Beszállás a Zozzmachine-be

2018. 02. 12., hétfő, 18:39

Zozzember, a kaposvári elektronikus zene kiemelkedő alakja múlt hét pénteken mutatta be legújabb lemezét.

Civil nevén Kovács Zoltán Tamás harmadik albumát, a Zozzmachine-t az egyik kaposvári kávézóban hallhattuk először élőben, és a megszokottnál egy kicsit sötétebb tónusú szettre bólogathattunk. Ezt semmi sem bizonyítja jobban, mint a mixet indító 1984 idézet, és a háttérben lüktető ominózus beat. Robothangon lázadásra buzdítanak minket, majd egy durva, töredezett, agresszív dallam visz minket előre a revolúcióba.

A hardcore hangzás mellett a pszichedelika is teret kap a mixen, amitől még mélyebbre süllyedünk a Zoli által kreált világban, ami egy disztopikus jövő képét festi a szemeink elé – mint például a Szárnyas Fejvadász metropoliszai – amiben vagy elveszünk, vagy szembeszállunk az elnyomás ellen. A Zozzmachine jól működik egy egész mixen átívelő narratívaként, és önálló albumként is. A számok, amiket mindenképp érdemes lesz berakni a lejátszási listáinkba, az Airstrip One, az egyik legominózusabb dal a lemezről és a Serpentine, aminek furcsa hang kavalkádját egy halk és laza basszustéma tart kordában.

A lemezbemutató keverését itt lehet meghallgatni.

Megkérdeztük Zozzembert személyesen is az albumról és a kaposvári elektronikus zenei színtérről.

- Ugyanaz inspirált, mint mindig: hogy olyan zenét csináljak, ami nekem jó, amit én úgy érzek, hogy hiányzik, amitől hiányérzetem van, és nem találom a piacon sem. Igazából ezeket azért írom meg, hogy a saját vágyaimat kielégítsem, és hogy egy hangulatot meg tudjak teremteni vele.

Arra a kérdésre, hogy Kaposváron ki tud-e alakulni egy erős underground elektronikus zenei színtér a zenész elmondta:

- Bízok benne, hogy van esély erre. Most is vannak, akik keresik ez a rétegzenét, mostanában egyre többen. Az is sokat segítene, ha szólna rádióban is, itt most nem feltétlen az én zenémre gondolok, hanem számos más, nálam jóval tehetségesebb helyi zenekészítő munkáira. Mondjuk, az a stílus, amit mi képviselünk nem annyira rádióbarát. Ezért fontosak az olyan helyek, mint ez a kávézó, ahova tavasszal vagy nyár elején mindenképpen szeretnék visszatérni.

Ezeket olvasta már?