Biztonsági játék volt a 90. Oscar-gála – Enyedi Ildikó nem kapott szobrot

2018. 03. 05., hétfő, 06:35

A kilencvenedik Oscar-gála sokkal simábban és gördülékenyebben ment, mint a tavalyi, ami viszont nem azt jelenti, hogy ne lett volna feszültség a levegőben.

A visszatérő házigazda, Jimmy Kimmel fel is hívta erre a figyelmet miközben Harvey Weinstein botrányáról és a Mee Too mozgalomról beszélt, azonban a gála többi részében háttérbe szorult ez a vonal. De lássuk is a nyerteseket!

Legjobb férfi mellékszereplő:

1. Willem Dafoe (Floridai álom)
2. Woody Harrelson (Három óriásplakát Ebbing határában)
3. Richard Jenkins (A víz érintése)
4. Christopher Plummer (A világ összes pénze)
5. Sam Rockwell (Három óriásplakát Ebbing határában)

Az első katagória a legjobb férfi mellékszereplő volt. A díjat Sam Rockwell vehette át, akinek ez volt az első Oscarja, aki olyan óriásokat győzött le, mint Williem Defoe, Christopher Plummer és ugyanabban a filmben játszott színésztársát, Woody Harrelsont is.

Legjobb smink:

1. A legsötétebb óra
2. Viktória királynő és Abdul
3. Az igazi csoda

A legjobb smink kategória követte a legjobb mellékszereplőt, amiben a három jelölt közül senkit sem lepett meg A Legsötétebb óra győzelme, amiben a Churchill maszk legalább olyan fontos szerepet játszott, mint aki viselte.

Legjobb jelmez:

1. A víz érintése
2. A szépség és a szörnyeteg
3. Viktória királynő és Abdul
4. Fantomszál
5. A legsötétebb óra

Kisebb díjak sorát a legjobb jelmez dizájn folytatta, amit a Fantomszál vihetett haza. Egy film, ami egy kosztümtervezőről szól már szinte automatikusan magának is tudhatta ezt a díjat, így ez a szobor is papírforma szerint lett kiosztva

Legjobb dokumentumfilm:

1. Abbicus: Small Enough to Jail
2. Faces Places
3. Icarus
4. Last Men in Aleppo
5. Strong Island

A legjobb dokumentumfilm díját idén a Netflix által finanszírozott Icarus vihette haza, ami az oroszországi doppingbotrányok mögé nyújt betekintést.

Legjobb hangvágás:

1. Nyomd, Bébi, nyomd!
2. Szárnyas fejvadász 2049
3. Dunkirk
4. A víz érintése
5. Star Wars: Az utolsó Jedik

Legjobb hangkeverés:

1. Nyomd, Bébi, nyomd!
2. Szárnyas fejvadász 2049
3. Dunkirk
4. A víz érintése
5. Star Wars: Az utolsó Jedik

A hangtechikai kategóriákban, a legjobb hangvágásban és a legjobb hangkeverésben a jelöltek teljesen megegyeztek, ugyanazt az öt filmet jelölték mindkét Oscarra, amiket a Dunkirk söpörhetett be, nem meglepő módon. Sajnálatos módon a Nyomd, Bébi, nyomd! nem vihetett haza itt díjat, viszont a főszereplőt játszó Ansel Elgrot személyesen adhatta át őket a nyerteseknek.

Legjobb díszlet:

1. A szépség és a szörnyeteg
2. Dunkirk
3. A legsötétebb óra
4. Szárnyas fejvadász 2049
5. A víz érintése

Guillermo del Toro filmje ezt a díjat vihette haza először a 13 jelölése közül. A Víz érintésének hidegháborús állami összeesküvéseket és musicalszerű díszleteket egybemosó képi világa egyértelműen kiérdemelte ezt a szobrot.

Legjobb idegen nyelvű film:

1. A Fantastic Woman (Chile)
2. Testről és lélekről (Magyarország)
3. The Insult (Libanon)
4. Szeretet nélkül (Oroszország)
5. Négyzet (Svédország)

Sajnos nem sikerült három éven keresztül zsinórban hazavinnünk az Oscart. Enyedi Ildikó filmjét a chilei Fantasztikus nő győzte le, ami az országuk első győzelmét jelentette. Azonban ez nem azt jelenti, hogy szomorkodnunk kellene, mert egy hihetetlenül erős mezőnyben kaptunk jelölést.

Legjobb női mellékszereplő:

1. Mary J. Blidge (Mudbound)
2. Lesley Manvill (Fantomszál)
3. Octavia Spencer (A víz érintése)
4. Allison Janny (Én, Tonya)
5. Laurie Metcalf (Lady Bird)

Allison Janny hét Emmy díja mellé végre besöpörhetett magának egy Oscart is az Én, Tonyában való szerepléséért, amiben Tonya Harding rideg, keményszívű és kegyetlen édesanyját játszotta.

Legjobb animációs rövidfilm:

1. Dear Basketball
2. Lou
3. Garden Party
4. Negative Space
5. Revolting Rhymes

Legjobb animációs film:

1. Coco
2. Ferdinánd
3. Bébi úr
4. The Breadwinner
5. Loving Vincent

A legjobb animációs rövidfilmet Glenn Kane és Kobe Bryant nyerte, amivel az Oscar történetében először vihetett haza egy NBA sztár az aranyszobrot. A legjobb animációs film díját pedig a Coco kapta meg, mint ahogy azt várni lehetett.

Legjobb vizuális effektus:

1. Szárnyas fejvadász 2049
2. Star Wars: Az utolsó Jedik
3. A majmok bolygója: Háború
4. A galaxis őrzői vol. 2.
5. Kong: Koponya-sziget

Legjobb vágás:

1. Nyomd, bébi, nyomd! (Baby Driver)
2. Dunkirk
3. Én, Tonya (I, Tonya)
4. A víz érintése (The Shape of Water)
5. Három óriásplakát Ebbing határában (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

A díjak listájából a vizuális effektekért járó szobrot a Szárnyas Fejvadász folytatása vihette haza, ami méltó utódja volt az eredeti kultfilm képi világának. A vágást tartják a technikai Oscarok közül az egyik legfontosabbnak, amit a Dunkirk vihetett haza, aminek vágása három különböző idősíkot ollóz össze egy koherens, lineáris történetté.

Legjobb dokumentum rövidfilm:

1. Edith and Eddie
2. Heaven is a Traffic Jam on the 405
3. Heroin
4. Knife Skills
5. Traffic Stop

Legjobb rövidfilm:

1. Dekalb Elementary
2. The Eleven O’Clock
3. My Newphew Emmett
4. The Silent Child
​​​​​​5. ​Watu Wote/All of Us

Heaven is a Traffic Jam on the 405 egy negyven perc hosszú kisfilm, ami egy öreg művésznő, Mindy Alper kríziséről és alkotói procedúrájáról szól. A The Silent Child pedig egy középosztálybeli családból származó, néma kislány bezárkózásáról szól.

Legjobb adaptált forgatókönyv:

1. Szólíts a neveden!
2. The Disaster Artist
3. Logan – Farkas
4. Elit játszma
5. Mudbound

A legjobb adaptált forgatókönyv kategóriája különösen erős volt idén, több közönség kedvenc is feltűnt a jelöltek között, mint a Logan vagy a Katasztrófaművész, de a díjat végül James Ivory vihette haza a Szólíts a neveden!-ért, aki így az akadémia legidősebb díjazottja lett.

Legjobb eredeti forgatókönyv:

1. Rögtönzött szerelem
2. Tűnj el!
3. Lady Bird
4. A víz érintése
5. Három óriásplakát Ebbing határában

A legjobb forgatókönyv idén szintén egy olyan kategória volt, ahol nem volt igazából rossz választás, de végül a Jordan Peele tehette zsebre a szobrot a Tűnj El!-ért, ami a tavalyi év egyik legeredetibb filmje volt, arról nem is beszélve, hogy ez volt az író- rendező-producernek az első jelölése, illetve ezekben a kategóriákban mind jelölték, az Oscar történetében első afroamerikaiként.

Legjobb operatőr:

1. Szárnyas fejvadász 2049
2. A legsötétebb óra
3. Dunkirk
4. A víz érintése
5. Mudbound

Roger Deakins tizenharmadik jelölése után végre meg is kapta a díjat, aki köszönőbeszédében munkatársainak is ajánlotta a díjat, és megemlítette fővárosunkat is.

Legjobb eredeti filmzene:

1. Dunkirk​​​​​​
2. Fantomszál
3. Star Wars: Az utolsó Jedik
4. Három óriásplakát Ebbing határában
5. A víz érintése

Legjobb eredeti betétdal:

1. Mighty River (Mudbound)
2. Mystery of Love (Szólíts a neveden!)
3. Remember Me (Coco)
4. Stand Up For Something (Marshall)
5. This Is Me (A legnagyobb showman)

Alexandre Desplat kapta meg a legjobb eredeti filmzene Oscarját A Víz érintésében elénk táruló különleges szerelem melódiájáért, akinek ez volt a kilencedik jelölése. A legjobb betétdalt pedig a Coco kapta meg, aminek történetében a zene központi szerepet játszik.

Legjobb rendező:

1. Christopher Nolan (Dunkirk)
2. Jordan Peele (Tűnj el!)
3. Greta Gerwig (Lady Bird)
4. Paul Thomas Anderson (Fantomszál)
5. Guillermo del Toro (A víz érintése)

A legjobb rendezőért folytatott harc talán még a legjobb filmnél is élesebbre sikerült. A kategórián belül régi nagyágyúk és elképesztően tehetséges újoncok szálltak ringbe. Végül azonban Guillermo del Toro kapta a díjat, akinek már nagyon régóta kijárt ez az Oscar, amit ráadásul életművének talán egyik legjobb filmjéért kapott.

Legjobb férfi főszereplő:

1. Timothee Chalamet (Szólíts a neveden!)
2. Daniel Day-Lewis (Fantomszál)
3. Daniel Kaluuya (Tűnj el!)
4. Gary Oldman (A legsötétebb óra)
5. Denzel Washington (Roman J. Israel, Esq.)

Gary Oldman végre magához vehetett egy Oscart, ami egyben életmű díjként is funkcionált a legendának. A legsötétebb órában szinte elveszett Churchill karakterében, így beállhatott azon színészek sorába, akik nagy történelmi alakokat megszemélyesítve jutottak a szobrukhoz.

Legjobb női főszereplő:

1. Sally Hawkins (A víz érintése)
2. Frances McDormand (Három óriásplakát Ebbing határában)
3. Margot Robbie (Én, Tonya)
4. Saoirse Ronan (Lady Bird)
5. Meryl Streep (A Pentagon titkai)

A Három óriásplakát tele van erősebbnél-erősebb alakításokkal, azonban egyértelmű, hogy mindközül McDormand alakítása a legkiemelkedőbb, akinek minden egyes mondata aranyat ért mind a filmben, mind a köszönőbeszédében.

Legjobb film:

1. Szólíts a neveden!
2. A legsötétebb óra
3. Dunkirk
4. Tűnj el!
5. Lady Bird
6. Fantomszál
7. A Pentagon titkai
8. A víz érintése
9. Három óriásplakát Ebbing határában

A víz érintése tizenhárom jelölésből négyet tudott beváltani, amivel az estét is megnyerték. Utánuk három Oscárral a Dunkirk lett a másik nagy győztes. A legnagyobb vesztes a Lady Bird és a Pentagon Titkai lettek, akik közül az előbbi egy elég nagy csalódás volt számomra. Ettől függetlenül az idei Oscar-gála sokkal simábban ment, mint a tavalyi katasztrófa, kevesebb volt a „rossz választás”, illetve visszafogottabb volt az egész ceremónia, annak ellenére, hogy 90. jubileumi adásnak lehettünk szemtanúi. Rengeteg új név és régi motoros kapta meg a nekik kijáró elismerést, és úgy tűnik, hogy az akadémia képes haladni a korral és a mozgalmakkal az iparágon belül. Idén nem sikerült szobrot nyernünk, de remélhetőleg jövőre is ott leszünk majd valamelyik kategóriában.