Tízezrével törli a Facebook a felhasználókat

2017. 04. 18., kedd, 10:07

A szakemberek több hónapnyi előkészítő munka után most sorra törlik a hamis adatlapokat.

Nemcsak az álhírek, a hamis profilok ellen is harcot hirdetett a Facebook, és úgy tűnik, a napokban egy komoly csatát nyert meg ezen a fronton - írja a HVG online kiadása. A közösségi oldal bejelentése szerint sikerült felkutatniuk és törölniük a rajongói oldalakat az elmúlt hat hónapban lájkoló, majd spamelő profilokat.

A Facebook biztonsági csapata szerint a hamis profilok több más ország mellett Bangladesben, Szaúd-Arábiában, Indonéziában működtek, a forgatókönyv pedig minden esetben azonos volt. A "regisztráció" után rögtön lájkoltak néhány oldalt, spam üzenetekkel bombázták őket, majd elhallgattak. A csalók több olyan technológiai trükköt is bevetettek, amivel a rendszernek nem tűnt fel, hogy valójában "zombi" felhasználókról van szó.

A szakemberek szerint míg korábban a 10 ezernél több követővel rendelkező oldalak 99 százaléka fertőzött volt, ezt az arányt sikerült 3 százalékra leszorítani. Ennél persze jóval érdekesebb lenne az a kérdés, hogy összesen hány millió ilyen hamis felhasználója volt a Facebooknak, és mennyire fertőzöttek a 10 ezernél kevesebb követővel rendelkező oldalak.

A közösségi oldalnak nem ez volt az első győzelme a hamis profilok ellen. Néhány nappal korábban bejelentették, mintegy 30 ezer ilyen felhasználót sikerült törölniük Franciaországban.