8 dolog, amire nem gondolta volna, hogy jó lehet az alufólia

2017. 09. 03., vasárnap, 18:37

A Daily Mail gyűjtött össze néhány olyan alufólia alapú praktikát, ami segíthet a konyhában, az udvaron vagy épp a gyümölcsösben. A kísérletezőkedvű háziasszonyok ezek szerint madarak elijesztésére, ezüsttisztításra, vagy az összeállt cukor által megformázott kőzetek felpuhítására is igénybe vehetik az alufóliát.

1. Ezüsttisztítás

Egy műanyag edény alufóliával való kibélelése után csupán egy kis forró vízre és literenként két evőkanál szódabikarbónára van szüksége a Daily Mail szerint annak, aki megtisztítaná a sterling ezüst ékszereit/evőeszközeit. Ha foltos maradt az ékszer, több körre is szükség lehet. Viszont vigyázat, a procedúra során fel fog forrósodni az ezüst!

2. Madárijesztő

A kedvenc szőlősödet vagy őszibarackfádat megkopasztó seregély bandák ellen szintén hatékony lehet az alufólia. Nem kell persze feltétlenül emberalakú szobrokat létrehozni a kertben, elég ha nagyjából 30 centis szalagokra téped a fóliát és felzászlózod a kertet. 

3. Gyorsvasalás

A vasalódeszka huzata alá helyezett fólia hővisszaverő képességét kihasználva gyorsabban felmelegszik a vasalt ruha és a makacsabb gyűrődések is eltávolíthatókká válnak.

4. Cukorkőzetek

Az érdes kövekké összeállt nádcukor vagy barna cukor szintén könnyen és gyorsan felpuhítható alufólia segítségével. Ehhez nem kell mást tenni, mint egy alu-batyut formázni, belül a cukorral, és magas hőfokon 5 percig hevíteni a csomagot a sütőben.

5. Súrolókefe helyett

Súroláshoz szintén jól jöhet egy durvább labdává alakított alufólia darab. A grillező rácsait vagy a rászáradt, odakozmált ételmaradékokat könnyűszerrel eltávolíthatjuk alufólia galacsinokkal is, ha nincs a közelben súrolókefe.

6. Zsírfogó

Ha bevonod a tűzhelyet egy platni méretű lyukkal ellátott alufólia takaróval egy-egy magas hőfokot igénylő, fröcsögősebb fogás elkészítése előtt, megúszhatod az odaégett, ragadós zsírfoltokkal való későbbi küzdelmet.

7. Fiókbélelés

Egy-egy gyorsan elkoszolódó konyhai polc vagy fiók alufóliával való kibélelése szintén jól jöhet később. A sütő-takaróhoz hasonlóan ebben az esetben is elég eltávolítani és kidobni az alufólia ívet, és egy friss lappal lefedni a kényesebb területeket.

8. Nehezebb bútordarabok költöztetése

A nehezebb bútordarabok is könnyebben mozgathatóbbak lesznek, ha a bútorok lábait alufóliába csomagoljuk, és csak ezután fogunk hozzá a helyiség átrendezéséhez. Legalábbis ha padlószőnyeggel borított felületekről van szó, a faburkolatokat ugyanis könnyen összekarcolhatja az alufólia.