Most adásban
Keszthelyi Tibor 15:00 - 20:00
16:41
Always On My Mind
Pet Shop Boys
16:37
Végtelen
Boggie
16:34
Finesse [Remix]
Bruno Mars/Cardi B.
16:28
Szabadítsd Fel
Mester Tamás
16:24
Anywhere
Rita Ora

Aktuális

Bővül, korszerűsödik és zöldebbé válik a távhőrendszer Kaposváron

2017. október 11. 16:04
Két projekt során, több mint 3 milliárd forintból korszerűsíti távhőhálózatát Kaposvár. A tervek szerint 2019 szeptemberére, októberére megújulnak a régi, elhasználódott távvezetékek, újak épülnek, bővül a fogyasztók köre, és a károsanyag-kibocsátás csökkenésén túl, két, régi hőközpont is megújul.

Mindemellett faapríték-tüzelésű biomassza-fűtőművet telepítenek, ami a megtermelt hőenergiát a távhőrendszerbe integrálja majd.

Kaposvár az elmúlt években számos intézkedést tett annak érdekében, hogy a város úgy tudja növelni az energiahatékonyságát, hogy közben növeli a megújuló, alternatív energiák felhasználását. Az egyik cél, hogy a jelenlegi, tiszta földgázalapú hőtermelést megújuló alapú és hulladékhő-hasznosítással váltsa ki. Több, előkészített fejlesztési programja közül idén két projektet nyújtott be a város a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program pályázati keretére, s mindkettő pozitív elbírálásban részesült, 50 százalékos támogatással.

– Négy évvel ezelőtt bővítettük legutóbb a távfűtési hálózatot, azóta pedig beigazolódott, hogy az újonnan csatlakozó közintézményeknél nagyban javultak az energiahatékonysági mutatók, olcsóbb lett a fenntartásuk – mondta Szita Károly a projekteket bemutató sajtótájékoztatón.

– Most két, új pályázaton is jelentős forrást nyertünk, így egyrészt újabb épületeket kapcsolunk be a hálózatba, másrészt építünk egy faapríték-tüzelésű biomassza-fűtőművet is. A beruházások után biztonságosabb lesz az ellátás, ráadásul jelentősen csökken a széndioxid-kibocsátás, tisztább lesz a levegő. A fejlesztés tehát illeszkedik a zöld város stratégiánkhoz, melynek fontos eleme a környezetbarát, energiahatékony távhőszolgáltatás – hangsúlyozta Kaposvár polgármestere.

Az energetikai korszerűsítésre, új fogyasztók bekapcsolására irányuló fejlesztés során 1,25 km távvezetéket újítanak fel, és kb. 2,5 km új távvezeték épül. 18, új fogyasztó kerül a távfűtésbe 8 736 kW teljesítménnyel, ami 20%-os bővítésnek felel meg. A fejlesztések több ponton érintik a város útfelújítási munkáit, így több helyszínen, már korábban el kellett a vezetékeket helyezni, hogy az útfelújításoknál már ez ne legyen probléma. Ilyen volt az Ezredév utcától induló Bajcsy-Zs. utcai szakasz a Szent Imre utcáig és a kórházi kazánházból kiinduló vezeték a kórház déli tömbjéig, a Bajcsy-Zs. utca alatt, és az Ezredév utcai és a kórház déli tömbjét érintő vezetéképítés.

Ezeken túl megújul két, régi hőközpont, egy megszűnik, és létesül egy hidraulikai állomás. A munkálatok eredményeként csökken a szén-dioxid-kibocsátás a városban. A beruházás összesen 1,7 milliárd forintból valósul meg.

A másik, 1,6 milliárd forintos projekt célja, hogy a kaposvári távfűtés hatékony távfűtés legyen, a hőtermelésben a megújuló energiahordozók részaránya 50% fölé emelkedjen. A munkálatok során egy 10 MW-os és egy 5 MW-os faapríték-tüzelésű melegvíz-kazánt telepítenek a fűtőműben, a faaprítékot pedig a SEFAG Zrt. szállítja majd.