Zenemaraton
Zenemaraton 03:00 - 04:00
03:25
Gyere Kislány, Gyere
Belga
03:21
Shame
Robbie Williams/Gary Barlow
03:18
Sanctify
Years & Years
03:14
Ha Lemegy A Nap [Remix]
Orsi
03:10
Don't Need No Money
Imany

Aktuális

Idén is lesz bormustra Toponáron

2017. március 20. 18:34
A somogyi borászok és kertbarátok kedvelt rendezvényévé vált az elmúlt évek során a Toponári Bormustra. Kaposváron és a környéken is több olyan hely van, ahol a szakemberek és a hobbiborászok egyaránt bemutatják boraikat, sőt, bíráltathatják is azokat: ezek közül az egyik a toponári esemény.

A Deseda Tájvédelméért és Fejlesztésért Egyesület szervezésében a Toponári Művelődési Házban gyűlnek össze a borkedvelők szombaton, hogy megtudják, kié lett a legjobbnak ítélt borocska.

- Természetesen a megye több területén is szerveznek hasonló versenyeket, de hogyha a leadott minták számát vesszük, akkor a toponári az élen jár - mondta Dávid János, a Kertbarát Kör elnöke lapunknak. Hozzátette: nem szabad azt mondani hogy ez egy verseny, hiszen itt nem a versengés a lényeg, hanem az, hogy akik sokat dolgoznak a szőlővel, azok megmutathassák a bíráknak, milyen boraik vannak.

- Arra kifejezetten ügyelni szoktam, hogy a bíráló bizottság mondjon néhány szót a borokról, így segítve a nevezők munkáját - tette hozzá Dávid János.

Somogy megyében a Dél-Balatoni borok viszik a prímet, de a toponári nedűkkel sem kell szégyenkezni

- Amikor először kóstoltam a toponári borokat, örömmel tapasztaltam, hogy vannak közöttük egészen jó borok is - folyattata Dávid János. Szerintem ezek felvehetik a versenyt az ország többi részén előállított borokkal, de hozzá kell tenni, hogy nálunk, a Deseda toponári oldalán kistermelők vannak, nincs olyan gazdaság, ahol annyira képzett szakemberek dolgoznának, mint a neves borászatokban akár a Balaton déli partján, vagy Villányban, Egerben. Nem minden évben kerekednek remek borok, de a környékbeliek előtt nem kell szégyenkezniük a gazdáknak.

A bormustrával egyidőben megmérettetnek a toponári pálinkák, párlatok is, melyekből ugyan várhatóan nem neveznek túl sokat, de mindenképpen színesíteni fogják a programok sorát.

Toponáron idén is rendeznek három napos, bállal záruló bor- és pálinka minősítő mustrát.

A szervezők csütörtökön, 17-20 óra között várják a nevezni kívánt italok mintáit, melyeket a szakavatott zsűri pénteken rangsorol. A minősítések átadása szombaton este 18 órától lesz a Toponári Művelődési Házban. A borokból - szokás szerint - két üvegnyi mintával lehet nevezni, a visszakapott mintákat pedig a szombati mulatságon el is fogyaszthatják a vendégek. Tehetik mindezt a hajnalig tartó élőzene kíséretében.